Profesionalno čiščenje za še boljšo zaščito zob

nitkanje ortodontski aparat

Sistematična zobozdravstvena oskrba je med ortodontskim zdravljenjem izjemno pomembna. S profesionalnim čiščenjem se še dodatno zaščiti zobe, saj se ob tem odstrani plak, spolirajo se zobje okoli nosilcev, zobne površine pa se premažejo z zaščitnim fluoridnim premazom.


Nekaj kratkih nasvetov za vzdrževanje popolne ustne higiene med nošenjem ortodontskega aparata:

1. Ščetkajte redno in natančno.
2. Nitkajte redno vsak dan. Klasična nitka je sicer primerna, vendar boste lažje nitkali s posebno nitko, ki ima ojačane konce.
3. Nujno še naprej redno obiskujte svojega zobozdravnika in ustnega higienika.
4. Takoj ko začutite, da vas na določenim mestih draži del ortodontskega aparata, si na to mesto namestite poseben zaščitni vosek, dokler se sluznica v nekaj dneh ne bo navadila.
5. Če imate skrbi ali se vam dozdeva, da nekaj ne deluje pravilno, nas pokličite in dogovorili se bomo za pregled.
6. Če se vam odlepi nosilec in se je med jedjo snel, ga prinesite na pregled s seboj, kajti lahko ga prilepimo nazaj na svoje pravilno mesto.
7. Zaradi pravilnega ščetkanja, se bo krtačka hitreje obrabila. Priskrbite si novo ščetko takoj, ko bodo ščetine razcefrane.
8. V začetku lahko z barvilom, ki prikaže plak, lažje opazite površine, ki jih morate še očistiti.

Uporaba zobne nitke – stvar pravilne tehnike

Zobna nitka je izvrsten pripomoček za odstranjevanje delčkov hrane in plaka iz medzobnih prostorov. Vstavitev navadne zobne nitke pod lok je lahko nekoliko težje, vendar zato obstajajo posebne nitke z ojačanim koncem. Če tako nitko napeljemo pod lok, jo le podrsamo po zobni površini gor in dol in pri tem seveda pazimo, da ne izvajamo prevelikega pritiska na lok. Na koncu je pomembno, da natančno očistite vse površine okrog elastičnih ligatur.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor