‘Osmice mi rinejo zobe naprej’

“Gospod doktor, pred kakšnim letom ali dvema so mi začele osmice riniti zobe naprej in sedaj imam spodaj katastrofalno gnečo med zobmi.” Zelo pogosta težava, ki jo slišimo v ortodontski ordinaciji, predvsem pri ljudeh po 25. letu starosti. Zakaj? Ker ravno takrat začnejo izraščati spodnji tretji kočniki ali modrostni zobje oziroma osmice. Nagradno vprašanje: Ali imajo ti t. i. pametni zobje možnost, da pomikajo vse zobe naprej? NE. Te možnosti modrostni zobje nimajo. Kaj se torej dogaja?

Zadeva je preprosta in zapletena hkrati. Začnimo z izraščanjem stalnih zob. Ti imajo možnost, da izraščajo iz alveolarnega grebena (kosti in dlesni) vse življenje, in to se dogaja, dokler jih nekaj ne ustavi. To velja za vse stalne zobe, tako enice, osmice kot šestice … Običajno to izraščanje ustavijo nasprotni zobje, mehka tkiva (lice, jezik), dlesen ali drug dejavnik (najpogosteje ukleščenje zoba). Če osmice dobijo prostor in imajo dokaj ugodno lego, bodo tudi izrasle. Ker naše telo raste po določenem vzorcu (znanstveniki pravijo temu rastni, verniki pa božji vzorec), se ta izrast najpogosteje dogaja ravno okrog 25. leta starosti. V tem obdobju lahko zaznamo rastni sunek, pri čemer ponovno opazimo rast spodnje čeljusti, ki raste naprej in navzgor, kolikor ji je pač to dano glede na ostale anatomske strukture. Posledica tega rastnega sunka je povečanje razdalje za zadnjimi zobmi, ki so navadno sedmice, za njimi pa se ustvarja prostor za izrast osmic. Če imajo te osmice dokaj ugodno lego, bodo v tem obdobju začele izraščati in pokukale v ustno votlino. Ta proces bodo hkrati spremljali tudi neprijetni dogodki, kot so boleče dlesni in otekline. Ali se ne bo zgodilo nič in bodo ti zobje preprosto prišli ven ter se postavili v zobni lok. Žal imajo velikokrat ti modrostniki dokaj neumno lego in povzročajo več težav kot ugodnosti, zato jih zelo radi vržemo ven. Najraje to počnejo za to specializirani kirurgi
ali vešči zobozdravniki.

Spodnja čeljust torej raste naprej. Ker so v njej vsajeni tudi spodnji zobje, se tudi ti pomikajo naprej. Delovanje mehkih tkiv, predvsem ustnic, ter zgornji zobje pri ustreznem ugrizu ta pomik spodnjih zob ustavljajo do te mere, da lahko opazimo nagib spodnjih zob nazaj v ustno votlino. To zaznamo kot ‘zgužvane’, neravne, ukrivljene, rotirane zobe, štrleče sekalce. In to so ravno sprednji zobje, ki so najbolj opazni. Z analizami zobnih lokov lahko izmerimo skrajšano razdaljo med spodnjima podočnikoma, kar pomeni, da je manj prostora za spodnje sekalce. To nadalje pomeni, da so se morali postaviti v lego, ki je neustrezna oziroma neravna. Hkrati je dolgoročno bolj nestabilna, posledično je na tem mestu več bakterij, ker je take zobe teže čistiti.

Kot smo pravkar izvedeli, tega ne povzročajo modrostni zobje, temveč zapoznela rast spodnje čeljusti. Temu tesnemu stanju v spodnjem zobnem loku pravimo terciarno tesno sranje, se opravičujem – stanje.

Rešitev je zelo preprosta: nesnemni ortodontski aparat v spodnjem zobem loku med podočnikoma. Torej zvezdice za kratek čas (3 do 5 tednov) in po snetju aparata žička
na notranji strani za daljše časovno obdobje (čim dlje). Starost ni ovira, bolje je pozno kot nikoli. Tudi pri 70. letih. Določeni deli telesa namreč rastejo vse življenje, mednje sodi tudi spodnja čeljust, in zadeva se lahko z leti slabša. Ta rast je od 30. do 70. leta starosti sicer samo 10- do 15-odstotna, vendar je v tem primeru lahko to dokaj opazno, sploh če so kosti in dlesni oslabljene. Zatorej pridno ščetkajmo in nitkajmo!

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor