Katero zobno ščetko izbrati?

Zobna ščetka je osnovni tehnični pripomoček, s katerim ohranjamo zobe zdrave in predvsem aparate čiste. Na trgu jih je zelo veliko in izbrati pravo je lahko problem. Električno ali navadno – to je pogosto prvo vprašanje.

Navadno ščetko imamo verjetno vsi, izbire je ogromno, trenutno najboljša na trgu je TEPE SUPREME. Poleg kvalitetnih vlaken ima na koncu teh še dodatne ščetinice (laske), s katerimi laže, bolje in nežneje očistimo medzobne prostore. V preteklosti smo bili zelo navdušeni nad mehkimi ščetkami Curaprox, ki pa so se z leti izkazale za manj učinkovite, predvsem zaradi večjega števila ščetin, ki kot debela preproga ne omogočajo natančnega ščetkanja ob dlesni in med zobmi. Če so vam švicarske ščetke kljub temu bolj pri srcu, sezite raje po tisti z nižjo številko (3560), z manj gostimi ščetinami, ki pa je še vedno dovolj mehka.

Velika prednost električnih zobnih ščetk je, da so zelo enostavne za uporabo, ne zahtevajo vrhunskih motoričnih spretnosti, nastavki pa se z lahkoto menjajo, tako da so primerne za vso družino. V kombinaciji z zobno nitko so po naših izkušnjah edine, ki dolgoročno odstranjujejo trde zobne obloge (zobni kamen) tudi na notranji strani spodnjih sekalcev, kjer je še posebej kritična točka. Poudarjam – v kombinaciji z zobno nitko, saj sama po sebi tudi električna ščetka ni dovolj.

Na trgu je v zadnjem času kar veliko ponudnikov električnih zobnih ščetk. Dober izbor sta WATERPIK ali SONICARE. Prva je nekoliko preprostejša za uporabo, saj nima posebej zapletenih programov, poleg navadnih nastavkov pa prejmete tudi nastavek s čopasto ščetko, ki je nadvse primeren za čiščenje nesnemnega (fiksnega) ortodontskega aparata – zvezdic. Običajno na začetku zdravljenja ne priporočamo uporabe klasičnega nastavka za električne zobne ščetke, kajti z njimi lahko celo slabše očistimo prostor okrog nosilcev, saj bo prej ‘zaropotala’, zobje pa so lahko na začetku bolj občutljivi. Vsekakor pa svetujemo uporabo čopastega nastavka, s katerim enostavno in izredno učinkovito očistimo predel okrog vsakega nosilca, predvsem na ključnem mestu ob dlesni. Preverjeno pri domačih uporabnikih!

V ortodontskem setu, ki ga imamo pripravljenega v DENTOTEKI, so poleg klasične in čopaste ščetke še ščetke za medzobne prostore, ki jih pri fiksnem aparatu uporabljamo predvsem za čiščenje po vsakem obroku. Z njimi najlaže odstranimo večje kose hrane, ki se naberejo pod žičnim lokom, zjutraj in zvečer pa še bolj natančno očistimo posamezne nosilce, kjer se hrana zelo rada nabira. Poznamo več velikosti. Na začetku priporočamo nekoliko tanjšo (modro) in malo debelejšo (zeleno) medzobno ščetko. Dobijo se v paketu s potovalnim nastavkom ali s podaljšanim ročajem. Izbira je vaša.

S posebno ortodontsko zobno ščetko, ki ima samo dve vrsti ščetin, pa najenostavneje očistimo predel med nosilcem (zvezdico) in dlesnijo. Večje filozofije pri tej uporabi ni – z nežnimi krožnimi gibi odstranimo obloge od ostankov hrane in s tem zagotovimo zdravo dlesno in zobno površino brez lukenj.

Največ težav pa je pri uporabi zobne nitke, ki zahteva tudi nekoliko več spretnosti. Ta je zelo pomembna predvsem pri odstranjevanju hrane v kontaktni točki med zobmi. Te ne morete očistiti z nobenim drugim pripomočkom. Zelo veliko boste naredili, če se boste samo sprehodili z nitko med zobmi, tako da jo z žagastimi gibi previdno vstavite med zobe do loka in počasi nazaj. Že to, da očistite kontaktno točko, bo zelo veliko. Če se boste nekajkrat na teden potrudili in jo zapeljali še na izlet v medzobne prostore ob dlesni, bodo usta kar vriskala od sreče. Z njimi pa tudi vaš nasmeh na obrazu.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor