Odstranjevanje zatičkov

Zatiček z nazidkom (pogovorno »štift«) je najpogosteje potrebno odstraniti zaradi težav z neustrezno pripravo korenine, kar ima za posledico spodaj ležeči granulom.

zatic1

Drug pogost razlog za odstranitev kovinskega zatička je pri estetski oskrbi, kjer kovinski zatiči onemogočajo biomimetično oskrbo. Pri slednji se danes uporabljajo polnokeramični materiali, ki z optičnimi lastnostmi posnemajo lastnosti zoba in ne prekrivajo izredno temnih odtenkov kovine, ki vedno kvarijo končni naravni izgled protetične oskrbe.

Velika nevarnost pri odstranjevanju takega zatička je zlom zobne korenine, zato so pri tem zelo pomembne terapevtove izkušnje in instrumenti, ki jih uporablja. V kolikor se zlom kljub vsemu zgodi, za zob ni več rešitve. Sistem, ki se zelo dobro obnese pri odstranjevanju, je prikazan v spodnjem video posnetku.

Po odstranitvi zatička nas čaka velik izziv čiščenja koreninskega kanala ter zdravljenje zoba. Nezapolnjen del koreninskega kanala deluje kot zatočišče za bakterije, ki neprestano dražijo kost in tvorijo granulom. Če želimo doseči celjenje okvare v kosti, je zato nujno, da odstranimo bakterije. V kolikor tega ne uspemo narediti v celoti, se odločimo za apikotomijo.

Ko smo uspešno zaključili odstranjevanje bakterij iz neobdelanega kanala in smo kanal ustrezno zapolnili, ponovno vstavimo zatiček, ki je tokrat bel in je lahko iz z vlakni ojačanega kompozita ali iz cikron oksidne keramike. Ne glede na izbran material je potrebno narediti še nazidek oz. nadgradnjo. Za slednjo se lahko uporabi kar material, ki se uporablja za bele zalivke. Tako stabilen zob na koncu oskrbimo z estetsko prevleko in mu na ta način povrnemo funkcijo.

zatic2

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha