Higiena jezika

Očistite jezik in se znebite zadaha

Ste se kdaj vprašali, zakaj se kljub rednemu umivanju zob nikakor ne morete znebiti neprijetnega zadaha?

Zobozdravniki, ustni higieniki in proizvajalci zobnih pripomočkov so dolgo časa poudarjali potrebo po odstranjevanju zobnih oblog s površine zoba z namenom zmanjšanja vnetja dlesni in nastanka zobnega kariesa. Tudi promoviranje različnih ustnih vod je vplivalo na zavest ljudi, da bodo z izpiranjem ustne votline zmanjšali ali celo odpravili ustni zadah. Vse to je sčasoma prispevalo k izboljšanju oralnega zdravja ljudi, vendar pa se je pri tem pozabilo na jezik – tisti organ v ustni votlini, ki je prekrit z milijoni mikroorganizmov.

Zakaj čistiti jezik?

Papilarna hrbtna stran jezika je odlično gojišče za razrast bakterij. V sodobnem času se ljudje prehranjujemo večinoma z mehko hrano, ki ne ostrga površine jezika, kar pomeni, da belkasto-rumena plast in mikroorganizmi na površini ostanejo nedotaknjeni. V ostankih hrane ter odmrlih vnetnih celicah na našem jeziku se nahajajo beljakovine, ki vsebujejo žveplo. Pri njihovem razpadanju se začnejo izločati močno hlapne žveplove spojine, ki imajo izjemno oster in neprijeten vonj. Nekateri ocenjujejo, da so ti ostanki hrane odgovorni za 90 odstotkov ustnega zadaha. Posamezne študije navajajo, da bo imela kar polovica ljudi težave z zadahom, če ne bodo pri izvajanju ustne higiene poskrbeli tudi za čiščenja jezika. Mnogi znanstveniki so mnenja, da patogeni organizmi z jezika prispevajo tudi k nastanku zobnih bolezni in bolezni obzobnih tkiv.

Pripomočki za čiščenje jezika

Na tržišču lahko dobimo veliko različnih pripomočkov za čiščenje jezika. Od plastičnih do kovinskih strgal. Poznamo plastične grabljice ter ščetke za čiščenje jezika. Raziskave kažejo, da so se kovinska strgala izkazala kot najbolj, ščetke pa kot najmanj učinkovite na tem področju. Kovinsko strgalo lahko kupite tudi v naši spletni lekarni.

Najprimernejši čas za čiščenje jezika je zjutraj po umivanju zob. Sam postopek je preprost, predvsem pa hiter, saj nam vzame le nekaj dodatnih sekund.

1. Jezik iztegnite iz ust, kolikor je mogoče, pri tem pa se seveda še vedno počutite udobno.

2. Strgalo postavite čimbolj proti korenu jezika, vendar pazite, da ne sprožite refleksa bruhanja.

3. S strgalom počasi drsite naprej proti konici jezika.

4. Postopek nekajkrat ponovite.

5. Po nekaj potegih se na strgalu naberejo obloge, ki so bile na jeziku. Strgalo nato temeljito sperite pod tekočo vodo ter ga osušite. Opazili boste, da jezik s tem pridobi lepo rožnato barvo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha