Nitkanje zob je enako pomembno kot ščetkanje

Brezhibna ustna higiena je prvi pogoj za popolno ustno zdravje. Brezhibne ustne higiene pa ni mogoče doseči brez uporabe zobne nitke. Zakaj?

Predstavljajmo si zob kot kocko (slika). Če bi bila ta kocka ena sama, se zdi seveda enostavno očistiti vse ploskve kocke z metlico (zobno ščetko). V ustih pa nimamo le enega samega, ampak več zob, ki se stikajo med sabo, kot bi imeli več kock v zaporedju. Zato ploskve kock, ki mejijo drugana drugo, z metlico ni mogoče očistiti. Ta stik oziroma prostor med dvema zoboma imenujemo medzobni prostor. Medzobni prostor predstavlja idealno ‘skrivališče’ za ostanke hrane in bakterije, ki so v ustni votlini. Ti so seveda vir preživetja bakterij, ki ob presnovi ostankov hrane sproščajo stranske produkte, ki povzročajo vnetje (vnetje dlesni, parodontalna bolezen, zobna gniloba). Če teh ostankov hrane ni, smo pred škodljivimi učinki bakterij varni. Zato je čiščenje medzobnih prostorov zelo pomembno, pravzaprav nujno.

Čiščenje medzobnih prostorov je mogoče le z zobno nitko ali tudi medzobno krtačko. Nobena zobna ščetka ne doseže tega zelo majhnega medzobnega prostora, zato je uporabljanje zobne nitke nujno za popolno ustno zdravje.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.