Zobni vsadki – rešitev za manjkajoče zobe

zobni vsadek

Zobni vsadki ali implantati so umetni zobje, ki nadomeščajo manjkajoče zobe ali služijo kot sidro proteze pri brezzobih čeljustih in tako predstavljajo trajno estetsko rešitev. So zobni korenini podobni vijaki iz titana, ki je biokompatibilna kovina, kar pomeni, da jo telo sprejema kot njegov sestavni del.

Vsadki tako ne glede na vzrok za izgubo zob(a) omogočajo vrnitev k prejšnjemu stanju ali ga celo izboljšajo. Poleg estetskih prednosti pa se z njimi očitno poveča tudi funkcija samih zob oziroma žvečnega sistema.

Obstaja vsaj 5 dobrih razlogov za izbiro zobnih vsadkov:

1. Dolgotrajna estetska rešitev.
2. Ohranitev zdravih zob.
3. Ohranitev čeljustne kosti (zobni implantati namreč sile pri žvečenju prenašajo na čeljustno kost, kar posledično pomeni njeno ohranitev).
4. Več udobja pri govorjenju, smejanju in uživanju hrane.
5. Preverjena kvaliteta. V kliniki Ustna Medicina uporabljamo zobne vsadke Ankylos, ki sodijo med najbolj preizkušene na trgu.

Kdaj lahko uporabimo zobni vsadek?

  • Za nadomestilo posameznega zoba.
    S tem se izognemo brušenju vsaj dveh sosednjih zdravih zob.
  • Za nadomestilo več zob.
    S pomočjo povezave zobnega implantata in zoba preko mostička se lahko izognemo protezi, brušenju zdravih zob in ohranimo zobne kosti.
  • Za nadomestilo vseh zob
    Vrsta zob, ki je fiksirana, na implantatih izgleda veliko bolj naravno kot navadna proteza.

Kratka in neboleča operacija prinese dolgotrajno rešitev

Zobni vsadek se s krajšim kirurškim posegom vstavi v čeljustno kost na mesto, kjer manjka zob oz. zobna korenina, s katero se po določenem času tudi združi. Sam postopek je hiter, poteka v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč. V nekaj mesecih se vsadek dovolj dobro združi s kostjo in opravlja iste žvečne naloge kot zob.

Kdaj se implantati odsvetujejo?

Uporaba implantatov se odsvetuje, če ni anatomskih pogojev, kar pomeni premalo kosti. V takšnih primerih so potrebni pripravljalni postopki, s katerimi kost ponovno pridobimo. Na uspešnost vsaditve vplivajo tudi kajenje in določeni zdravstveni problemi (osteoporoza, sladkorna bolezen ipd.). Če je bil razlog za izgubo zob nezadostna higiena in posledično parodontalna bolezen, potem pacient, ki ni prevzel boljših higienskih navad, prav tako ni primeren kandidat za vsadke. Vsadki se odsvetujejo tudi ob psihičnih težavah pacienta.

Zavedati se je potrebno, da zobni vsadki ne morejo v popolnosti nadomestiti naravnega zoba. Naravni zob oziroma njegova korenina je še vedno najboljši »vsadek«, ki ga lahko imate v ustih. Zato moramo narediti vse, da zobe rešimo in preprečimo stanja, ki bi njegov obstoj ogrozila.

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor