Regenerativno zobozdravstvo, PRP vs. PRF

Koncentrati trombocitov imajo dolgo zgodovino v medicini in zobozdravstvu kot avtogeni vir rastnih faktorjev, ki jih pridobimo iz človekove krvi. Gre torej za najbolj bio pripravek, ki si ga lahko zamislimo, in skrbi glede alergičnih ali drugih imunoloških reakcij so odveč. Prve generacije so se imenovale PRP, iz ang. Platelet Rich Plasma, v zadnjih desetih letih pa se uporablja druga generacija, ki se imenuje PRF, iz ang. Platelet Rich Fibrin. PRP se je med drugim opustil zaradi dodajanja snovi proti strjevanju krvi, ki so bile govejega izvora. Zaradi poročanja o slabostih PRP, okrog leta 2000, je dr. Choukroun s sodelavci pričel z raziskavami, ki so imele za cilj produkt, ki ne bo vseboval snovi proti strjevanju krvi, in tako je luč sveta ugledala 2. generacija po imenu PRF. Napredek je signifikanten predvsem zato, ker vsebuje bistveno več levkocitov, ki pomagajo pri imunski obrambi v rani, pa tudi zaradi večjega izločanja rastnih faktorjev in citokinov, ki so odgovorni za regeneracijo tkiv. Torej v strdku, ki ga vstavimo v rano po centrifugiranju, so prisotne celice po imenu trombociti ali krvne ploščice, ki so odgovorne za strjevanje krvi in sproščanje rastnih faktorjev, in levkociti ali bele krvničke, ki delujejo protivnetno in usmerjajo imunski sistem, tudi prek sproščanja svojih rastnih faktorjev. Posledično so najpogostejši rastni faktorji v pripravku PDGF, TGF-beta in VEGF in vsak ima vlogo v regeneraciji svoje vrste tkiv.

PDGF pomeni v ang. Plateled Derived Growth Factor in je glavni pri usmerjanju, razmnoževanju in preživetju mezenhimskih celic, ki so ključne pri vsakem celjenju rane.

TGF-beta je pravzaprav družina več kot 30 članov, ki jim pravimo tudi agenti fibroze. Na kratko spodbudi masivno izgradnjo molekul, ki so osnova za celjenje kosti ali pa za nastanek brazgotine.

VEGF pomeni v ang. Vascular Endothelial Growth Factor in je odgovoren za izgradnjo novih krvnih žilic v rani, ki omogočajo dostop svežih snovi do mesta celjenja.

Na temo PRF koncepta je bilo do danes objavljenih več kot sto raziskav in člankov, ki dokazujejo uspešnost pristopa in ga tudi pri nas uporabljamo vsaj dve leti. Rezultati so izredni in težko si predstavljamo delo brez PRF-ja. Uporabljamo ga v oralni kirurgiji pri odstranjevanju zob, presaditvah mehkih tkiv, dograditvah kosti, zobnih vsadkih, dvigih sinusnega dna, izven ust pa se uporablja še v ortopediji, kozmetični kirurgiji, dermatologiji, nekirurških estetskih posegih itd. Ločimo dva tipa PRF-ja, ki nastaneta pri uporabi različnih hitrosti centrifugiranja, podobno kot v pralnem stroju, še hitrosti so slične. Odvisno, ali želimo bolj »mokro« ali bolj »suho« različico. Nekje na 1300 obratih bomo dobili trden PRF, t. i. A-PRF (A pomeni Advanced), pri 700 obratih pa tekoč PRF, t. i. I-PRF (I pomeni Injectable). Oba imata svoja mesta uporabe, prvi predvsem, ko želimo zapolniti rano ali ga uporabiti kot membrano pri različnih posegih, drugi pa, ko želimo dodati rastni potencial pri dograditvah kosti. Postopek priprave je hiter in preprost; pacientu vzamemo vensko kri v za ta namen pripravljene epruvete brez kakršnihkoli dodatkov. Epruvete damo takoj v centrifugo in jih centrifugiramo pri določeni hitrosti, določeno minutažo, odvisno od tega, kaj želimo doseči. Glede na program tako dobimo dva različna biološka produkta, torej A-PRF ali fibrinski strdek in I-PRF ali tekoči koncentrat krvne plazme.

Kaj je PRF po zgradbi

PRF je sestavljen iz fibrinske mreže, trombocitov, belih krvnih celic ter mnogih rastnih faktorjev. Fibrin praktično deluje kot mreža, v katero se ujamejo celice in rastni faktorji, ki se potem počasi in konstantno sproščajo v okolico mesta, kamor smo PRF položili, dlje kot 14 dni. Učinek je tako dovolj dolgotrajen in zanesljiv. Če pogledamo prednosti 2. generacije (PRF) v primerjavi s 1. generacijo (PRP/PRGF), ugotovimo naslednje:

  1. preprost in učinkovit proces;
  2. brez uporabe govejega trombina in antikoagulantov;
  3. dolgotrajnejše delovanje zaradi »fibrinskega ogrodja«;
  4. visok delež matičnih celic;
  5. PRF pomaga pri ustavljanju krvavitev;
  6. PRF daje podporo naravnemu imunskemu sistemu.

Uporaba v zobozdravstvu

Najpogosteje se A-PRF uporablja po odstranitvah zob, kar smo nakazali že v prejšnjem prispevku na temo odstranitev zob. Prostor, kjer je bila korenina zoba, enostavno napolnimo s PRF v obliki čepa ali membrane in to rahlo fiksiramo s šivom. V kombinaciji s pravilno tehniko odstranjevanja zoba ohranimo dimenzije čeljustne kosti, ki nam po zacelitvi omogočajo ali vsaditev vsadka ali pa izvedbo mostička, ki bo ustrezal sodobnim parametrom dobre higiene brez zatikanja hrane pod njim. To je pomembno, če želimo nosilne zobe obdržati celo življenje. PRF omogoči zacelitev rane po 3–4 mesecih; raziskave kažejo, da za desetkrat zniža pojavnost osteomielitisa, kot komplikacije po odstranitvi modrostnih zob, zmanjša tudi bolečine po posegih odstranjevanja zob in zato zmanjša porabo protibolečinskih tablet.

Druga najpogostejša uporaba je t. i. vodena tkivna regeneracija, kar pomeni, da se lahko izognemo živalskim in sintetičnim membranam, ko moramo – zaradi ali neprevidnih puljenj zob ali pa enostavno zoba že dolgo ni v ustih – dograjevati kost s sintetičnimi, autolognimi ali živalskimi kostnimi nadomestki.

Pripravek uporabljamo tudi pri dvigu sinusnega dna. Uporabljamo ga samostojno ali pa pomešanega z nadomestkom kosti. Slednje je predvsem odvisno od velikosti sinusne votline. Uporabi se tako, da se A-PRF nareže na koščke s škarjami in v razmerju 1 : 1 meša s kostnim nadomestkom. Hkrati s PRF membrano zapremo vhod v sinusno votlino, ki smo ga pripravili na začetku posega. Če nas obiščete zaradi predrte sinusne membrane, jo ravno tako uspešno zapiramo z A-PRF.

V zadnjih letih dobiva veliko pozornosti tudi do sedaj težko rešljiva aplikacija pri navpičnih izginotjih kosti ob zobeh ter takrat, ko se izpostavijo razcepišča med koreninami, kar tisti, ki to imate, zelo dobro poznate, saj je dolgoročna prognoza takih zob zelo slaba.

Pomembno vlogo PRF pridobiva tudi pri reševanju težav z recesijami dlesni, to so stanja, kjer se dlesen brez vnetnega ozadja v zgornji čeljusti dvigne, v spodnji pa spusti, kar poročate, kot da vam je odstopila dlesen. Pogosto taki zobje pričnejo tudi skeleti, kar vam povzroča dodatne težave. Pristop z uporabo PRF je izredno enostaven, ga pa je v nekaterih situacijah treba še vedno kombinirati z vezivnimi presadki, ki so pridobljeni iz vašega trdega neba.

Če povzamemo tole nekoliko zahtevnejše branje; PRF torej uporabljamo v regenerativnih aplikacijah in pomembno je, da je pridobljen iz vaše krvi. Takoj po odvzemu krvi epruvete postavimo v centrifugo in po nekaj minutah dobimo pripravek, bogat s celicami in rastnimi faktorji. Oboje omogoča hitrejši nastanek novega žilja, kar sočasno pomeni hitrejše in kakovostnejše celjenje, predvsem z manj komplikacijami, manj bolečinami in ohranjanjem za bodoče delo dragocenih dimenzij kosti in mehkih tkiv.

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor