Oralna kirurgija od A do Ž

Oralna kirurgija zajema široko paleto različnih posegov v ustni votlini, ne le odstranjevanja modrostnikov, ki je ljudem na splošno najbolj poznano. Vključuje predvsem posege v lokalni anesteziji, in sicer:

 • odstranjevanje zobnih korenin in zob s komplicirano anatomijo korenin,
 • odstranjevanje neizraslih in ukleščenih zob (modrostniki, nadštevilčni zobje …),
 • zdravljenje kroničnih vnetnih sprememb ob koreninskih vršičkih zob po neuspelem endodontskem zdravljenju – apikotomja,
 • zdravljenje cističnih in manjših tumorskih sprememb (ki jih je mogoče odstraniti v lokalni anesteziji),
 • posege na sluznicah ustne votline (kritje umika dlesni, presajanje keratinizirane
  sluznice, frenulotomije,)
 • implantološko zdravljenje in z njim povezani posegi – ohranjanje, dograjevanje
  in presajanje kostnine v predelu kostnih defektov,
 • zdravljenje poškodb zob in zobnih grebenov,
 • diagnostika patologije čeljustnih sklepov in žlez slinavk.

Gre za posege na zelo intimnem področju – v ustih, zato je pogosto neprijetna že misel na to, da z nožem operiramo v ustni votlini. Danes lahko z ustrezno analgezijo in modernimi kirurškimi pripomočki ter tehnikami poskrbimo, da pacientom tak poseg ni nič bolj neprijeten od povsem običajnega obiska zobozdravnika. Res pa je, da imajo pacienti po večini posegov nekaj dni oteklino in bolečine, ki ju lajšamo z analgetiki. Kot pri vsaki drugi kirurgiji so tudi pri posegih v ustni votlini mogoči zapleti, med katerimi so najpogostejši krvavitev, vnetje in poškodba živcev. Zapleti so sicer pri posegih v ustih redki, saj je ustna votlina izjemno dobro prekrvljena, posledično pa sta tudi imunski odgovor ter celjenje boljša kot drugje v telesu. S primerno kirurško tehniko oz. atravmatskim delom lahko zaplete zmanjšamo na minimum.

V Ustni Medicini uporabljamo sodobne aparature, ki omogočajo, da je poseg za pacienta kar se da prijazen.

Z razvojem dentalne medicine napreduje tudi oralna kirurgija, ki predstavlja vedno pomembnejši člen v verigi zobozdravstvene oskrbe posameznika. Zadnji dve desetletji predstavljajo pomemben delež oralnokirurških posegov implantološke storitve in posegi, povezani s tovrstno oskrbo. V več kot 70 odstotkih primerov je ob ali pred vstavitvijo potreben dodatni poseg, s katerim dogradimo (razširimo), povišamo kost na mestu vstavitve implantata, kar daje primeren estetski, pa tudi funkcionalni rezultat.

Bistveno pri odločitvi za katerikoli kirurški ali zobozdravstveni poseg je zavedanje, do so kontrole pomembne. Po vsakem kirurškem posegu je namreč potrebna kontrola – ko se odstrani šive in preveri celjenje rane ter ob morebitnih zapletih, ko je treba ustrezno ukrepati. Pomembno je, da je kirurg pacientu na voljo za morebitna vprašanja. Na kliniki Ustna Medicina imate poleg natančnih pisnih navodil po vsakem posegu možnost kontaktirati oralnega kirurga po elektronski pošti. Tako odgovorimo na vaša morebitna vprašanja in se v primeru zapletov dogovorimo za izredno kontrolo. Naš cilj je narediti oralno kirurgijo ljudem prijaznejšo, predvsem pa ozaveščati o pravilnem ravnanju, tako da oralno-kirurški poseg sploh ne bo potreben ali bo tovrsten poseg minimalen.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor