Modrostni zobje – zakaj delajo težave in kako jih rešujemo

Odrasli imajo v ustih navadno po 16 zob v vsaki čeljusti, skupaj torej 32. Zadnji zobje v vrsti, osmice, izraščajo v poznih najstniških letih, nekje med 16. in 25. letom, ko se otroci spreminjajo v odrasle osebe in postajajo modrejši, zato se je teh zob prijelo ime modrostni zobje.

Če izrastejo pravilno, so koristni pri žvečenju, žal pa pogosto ni tako in številnim povzročajo precej težav. Kot omenjeno, izrastejo kot zadnji, zato je pogosto pomanjkanje prostora za pravilno umestitev v zobno vrsto. Lahko da zob sploh ne izraste in ostane ujet v kosti, pravimo, da je impaktiran. Lahko pa izraste delno, takrat je nekaj zobne krone še pokrite s kostjo in dlesnijo, rečemo, da je semiimpaktiran.

Vse pogosteje se dogaja, da ljudje sploh nimajo zasnove za modrostnike, kar pomeni, da evolucijsko izginja in se zobna vrsta krči.

Modrostniki so zaradi svoje pozicije težko dostopni za čiščenje in tudi za morebitna popravila.

Kdaj moramo odstraniti modrostni zob?

Modrostni zob je treba odstraniti v naslednjih primerih:

  • Zobna gniloba oziroma karies, če je zob nedostopen za zdravljenje.
  • Dolgotrajna in ponavljajoča se vnetja dlesni, ki delno prekriva zobno krono (perikoronitis).
  • Nevarnost okvare sosednjega zoba, ki ovira izrast modrostnika, neizrasel modrostni zob leži vodoravno in uničuje (resorbira) korenine sosednjega zoba.
  • Nastanek ciste, ki nastane iz zobnega folikla ­– vrečke okoli krone neizraslega zoba.
  • Odstranitev iz ortodontskih razlogov.

Slika 2

Odstranitev modrostnih zob, če obstajajo utemeljeni razlogi za to, se svetuje nekje do 30. leta. Pri mladih je kost bolj elastična in ima boljše regeneracijske sposobnosti, zato je poseg nekoliko lažji. Seveda to ne pomeni, da pri starejših modrostnikov ne odstranjujemo; poseg izvedemo vedno, ko je za to utemeljen razlog in s posegom izboljšamo ustno zdravje ali preprečimo okvaro sosednjih tkiv.

Treba je omeniti, da lahko vnetno dogajanje okoli modrostnika predstavlja pomembno vnetno žarišče, »fokus«, ki ima vpliv na splošno zdravstveno stanje.

Mnogi ljudje sprašujejo po odstranitvi modrostnih zob zaradi tesnega stanja prednjih zob, ki se lahko pojavi pozneje v odrasli dobi. Raziskave so pokazale, da položaj modrostnikov sploh ne ali pa zgolj minimalno vpliva na položaj ostalih zob. Tesno stanje prednjih zob pa je posledica potovanja, mezializacije – premik proti središčnici celotne zobne vrste. Torej z odstranitvijo modrostnikov le malo verjetno to stanje preprečimo.

Kako poteka odstranitev modrostnega zoba?

Izrasle modrostne zobe lahko izpulimo relativno enostavno, tako kot vse ostale zobe. Če so zobje ukleščeni v kosti, pa je potreben zahtevnejši kirurški poseg.

Poseg poteka pod lokalno anestezijo in ni boleč, je pa neprijeten. Sluznico nad neizraslim ali delno izraslim zobom prerežemo in odmaknemo od kosti. S svedrom odstranimo kost nad zobom in po potrebi prerežemo tudi zob. Nato s posebnimi vzvodi in kleščami zob odstranimo, po odstranitvi pa rano zašijemo.

Za boljše in hitrejše celjenje uporabljamo s celicami (trombociti) obogateno plazemsko membrano (PRP). Že pred posegom vzamemo manjšo količino krvi iz žile na roki in s posebnim postopkom v centrifugi pripravimo plazemsko membrano. Po odstranitvi zoba in vnetega tkiva v okolici vstavimo membrano v vašo rano.

Predstavitev primerov:

Primer 1:

Gospod N. L., 29 let, je prišel v našo ordinacijo zaradi slabega stanja zob tako v zgornji kot v spodnji čeljusti. Na sliki 3 se vidi neustrezne položaje spodnjih modrostnikov in posledico zamujene oz. odložene ekstrakcije spodnjih modrostnikov. Desni spodnji modrostnik (na sliki levo) je krivec za obsežen karies na zobnem vratu sedemke ter resorpcijo kosti ob korenini. Ob levi sedmici pa je nastal samo globok obzobni žep.

Med posegom odstranitve modrostnikov smo ocenili, da je spodnja desna sedmica preveč prizadeta in smo jo morali odstraniti. Na levi strani smo sedmico za zdaj ohranili in računamo na parodontalno regeneracijo.

Slika 3

Primer 2:

Gospa M. K, 29 let, je prišla v našo ordinacijo zaradi bolečin v področju nad zgornjo levo sedemko. Zob je imel majhno, ustrezno narejeno zalivko na grizni ploskvi. Za zobom je bil globok žep vse do krone neizraslega modrostnega zoba. Po podrobnem kliničnem pregledu in dodatni 3D rentgenski diagnostiki smo ugotovili, da je vzrok za težave vnetje ob neizraslem modrostnem zobu. Vnetje je napredovalo do te mere, da je bil prizadet tudi čeljustni sinus. Na sliki 5 vidimo, da korenine modrostnika segajo globoko in celo predirajo dno čeljustnega sinusa, sivo področje v sinusu pa je vnetno zadebeljena, kronično vneta sluznica. Po kirurški odstranitvi zgornjega levega modrostnika so težave takoj izginile, bolečina pa je po zacelitvi rane povsem izginila. Zmanjšal se je tudi obzobni žep za sedmico.

Slika 4

Slika 5

Zaključek:

Pomembni so redni preventivni zobozdravstveni pregledi vse življenje. K pregledom spada tudi rentgensko slikanje, ki naj se pri mladostnikih izvede vsaj nekje do 20. leta starosti – tudi zaradi ocene stanja modrostnikov. Če zobozdravnik ugotovi njihovo napačno lego ali drugo stanje, ki veleva njihovo odstranitev, naj se ta izvede najbolje do 30. leta. Če se ugotovi ustrezno lego modrostnikov in dovolj prostora in če modrostniki normalno zrastejo v zobno vrsto, pa nam lahko normalno služijo vse življenje.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor