4 pravila, ki jih morate poznati preden se odločite za zobne vsadke

Verjetno ste zasledili številne mamljive ponudbe iz sosednjih držav ali pa celo pri nas, kjer vam ponujajo takojšnjo namestitev implantatov po izjemni akcijski ceni. Verjamem, da se sliši privlačno, pa vendar si ne dovolite, da vas tovrstne ponudbe zavedejo, saj se vam lahko zgodi, da boste na koncu plačali zelo visoko ceno – tako z denarjem kot s svojim zdravjem. V nadaljevanju sem za vas pripravil štiri najpomembnejša pravila, ki jih morate poznati, preden se odločite za zobne vsadke.

1.ZDRAVJE DLESNI je ključno!

Osnovna težava hitrega nadomeščanja izgubljenih zob z zobnimi vsadki so obolele dlesni. Pogosto se namreč dogaja, da se ljudje odločajo za privlačne ponudbe akcij, ki veljajo samo še nekaj dni, ali jih zvabijo na vikend posege, s pogledom na morje, kjer bodo dobili na dan pregleda implantate in s prenovljenim nasmehom zadovoljni odšli domov. Takšni posegi so lahko izjemno nevarni in nemalokrat k nam po pol leta pridejo ljudje z neznosnimi bolečinami in vnetji, ki so se razvila ob zobnih vsadkih. Te moramo odstraniti, pozdraviti nastalo obolenje in se nato odločiti, ali so implantati zaradi povzročene škode sploh še možna rešitev. Prvo in osnovno pravilo za uspešno implementacijo zobnega vsadka so popolnoma zdrave dlesni, ki nimajo znakov parodontalnih obolenj. Stanje vaših dlesni lahko natančno diagnosticira zobozdravnik s posebnimi meritvami. Ker ima kar 90 % populacije znake parodontalne bolezni, je velika verjetnost, da je parodontoza prisotna tudi v vaši ustni votlini. In sedaj si predstavljajte, da na dlesen, ki jo že tako razžirajo bakterije, ob prvem obisku zobozdravnika vstavimo vijak in nanj namestimo zobno krono. Vsi vemo, da mora vsaka operacija potekati v sterilnem okolju, kjer je prisotnost bakterij skorajda nična, da ne pride do poznejših zapletov. Žal pa se pacienti iz želje po hitrem posegu in zaradi neverjetne akcijske cene ne zavedajo dejstva, da bo implantat na obolelih dlesnih povzročil katastrofo – ne samo v ustih, temveč v celem telesu! Več o parodontalni bolezni in njenem zdravljenju preberite TUKAJ (spletna povezava: https://ustna-medicina.com/parodontologija/o-parodontalni-bolezni/).

2.Prijaznost do sosednjih tkiv z BIOKOMPATIBILNIMI MATERIALI

Ko se odločimo za zobni vsadek, si verjetno predstavljamo svoje brezskrbno življenje v prihodnosti. Veselimo se, da bomo imeli vse zobe, a ob tem pogosto pozabimo, da nam neprimerni materiali ali izvedba lahko prinesejo še več težav kot brezzobost. Kovinskih vsadkov je malo morje in zelo previdno je treba izbrati pravo znamko. Dejstvo pa je, da je v uporabi vse več keramičnih vsadkov iz cirkonijevega oksida, ki ga uporabljamo v Ustni Medicini. Ker se med seboj razlikujejo, je tudi pri teh pomembno, katero znamko uporabljamo. Dokazano je namreč, da ima ustna sluznica ob cirkonijevem vsadku visoko afiniteto do njegove površine, saj se na stični površini ustvari kakovosten pripoj dlesni. To dejstvo je ključno za zmanjšanje pojava vnetij ob robu keramičnih v primerjavi s kovinskimi vsadki. Vnetje ob implantatih namreč poteka podobno kot vnetje obzobnih tkiv in nastane zaradi podobnih bakterij. Ker vnetje tkiv v okolici vsadka poteka hitreje kot pri naravnih zobeh, je izjemnega pomena, da preprečimo nastanek vnetja, med drugim tudi z izbiro ustreznega materiala, iz katerega je vsadek izdelan.

 

3.S PRAVILNIM POSTOPKOM do dolgoročnega zadovoljstva

Pri zobnih vsadkih je za uspeh ključen pravilen postopek – brez hitenja in nerealnih obljub. Prvi korak so temeljit pregled dlesni in rentgenska analiza in simulacija vstavitve na rentgenu, imenovanem CBCT. Pri obolenjih dlesni si moramo vzeti čas in te popolnoma pozdraviti. Terapevt presodi, ali je kosti dovolj in ali je prostor za implantat primeren. Če kosti ni dovolj, zdravljenju parodontoze sledi dograditev kosti in dlesni, ki se morata dobro zaceliti, in šele ko je temeljita priprava narejena, se lahko lotimo vstavljanja vsadka. Predstavljajte si, da tega ne bi vedeli in bi dobili zobni vsadek na obolele dlesni, ki imajo premalo kosti, v katero vgrajujemo vsadek. V tem primeru lahko pride do hudih zapletov in nemalokrat je treba takšne vsadke odstranjevati. Zato je pomembno, da si pri tako pomembnem posegu vzamemo čas in se držimo predpisanih postopkov, saj bomo le tako zadovoljni z zobnim nadomestkom, ki nam bo služil kot stalni zob. Konec koncev ga želimo imeti celo življenje.

 

4.ESTETIKA – zadnji korak do zadovoljstva

Kovinski vsadki lahko povzročijo nastanek temnega pasu dlesni okoli vsadka, medtem ko imajo cirkonijevi vsadki naravnejši ton, ki se neopazno zlije z barvo dlesni. Tudi v primerih, kjer je prisotno pomanjkanje kosti in sluznice, je morebitno prosevanje zobnega vsadka zaradi bele barve bistveno ugodnejše v primerjavi s kovinskim vsadkom. Bela barva tako zagotavlja visoko estetski rezultat, kar je še posebej pomembno pri nadomeščanju zob v sprednjem, vidnem področju.

Keramični vsadki torej predstavljajo privlačno nadgradnjo klasičnih kovinskih rešitev. Zaradi številnih prednosti, še posebej biokompatibilnosti in bolj naravnega videza, jih vse pogosteje uporabljamo. Z nadaljnjim tehnološkim razvojem in dvigom splošnega zavedanja o pomembnosti materialov, ki jih vgrajujemo v telo, bodo v prihodnosti keramični vsadki najverjetneje povsem nadomestili kovinske vsadke.

Bojan Vindiš, dr.dent.med

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor