scetkanje otrok

Kdaj pričeti z ustno higieno?

Osnovna ustna higiena se začne ob izrastu mlečnih zob. Že pred tem se lahko otrok navaja na uporabo ščetke tako, da si s silikonskimi pripomočki masira običajno otekle in boleče dlesni med izraščanjem prvih zob. Prve mlečne zobe pravilno čistijo starši, najlažje s sterilno gazo, ovito okoli kazalca.

Otrok v zgodnjih letih uporablja ščetko, ki je primerna velikosti njegovih ust, torej čim manjšo in čim bolj mehko. Ker zobno pasto pogosto požira, naj v prvih letih samostojnega čiščenja uporablja pasto, ki ne vsebuje fluoridov. Zobe naj si umiva dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, priporočljivo pa je tudi umivanje zob po kosilu. Otroške zobne paste vsebujejo manj fluoridov, kot za odrasle. V primeru, da bi otrok zaužil prevelike količine zobne paste, mu damo piti mleko in bo tako presežke fluoridov v telesu izločil. Da do takih situacij vseeno ne bi prišlo, priporočamo zobne paste brez fluoridov, ki pa naj vsebujejo bioaktivne substance. Biorepair – Junior je denimo zelo primerna zobna pasta.

Otrok si lahko zobe samostojno umiva takoj, ko lahko s ščetko doseže in očisti vse dostopne površine zob, vendar je potrebno njegovo čiščenje redno nadzirati. Velika pomoč za določitev primernega časa čiščenja zob je peščena ura (3 minute). Otrok naj najprej uporablja običajno, majhno zobno ščetko, ki naj bo mehka. Uporaba nitke se pri otrocih z mlečnim in menjalnim zobovjem odsvetuje. Uporaba nitke je smiselna po 13. letu, ko mladostniku izrastejo vsi stalni zobje. Starši naj bodo natančni in vztrajni, saj se v tem obdobju pridobiva navada, ki določa stopnjo higiene za vse življenje. Otrok si lahko sam čisti zobe, vendar je aktivna pomoč staršev pri ščetkanju potrebna vsaj do 7. leta.

Tehnike čiščenja zob pri otrocih in mladostnikih

Pri učinkovitem čiščenju zob je pravilna tehnika zelo pomembna, zato je pomembno, da vas ob prvem obisku otroka pri zobozdravniku, v ordinaciji poučijo o ustni higieni, njenih tehnikah in nato spremljajo učinkovitost čiščenja pri naslednjih obiskih. Poznamo več tehnik čiščenja. Najbolj uporabljeni tehniki sta modificirana Bassova tehnika in vertikalna tehnika čiščenja (Stillman).

 • Modificirana Bassova tehnika

  Zobno krtačko postavimo na zob glede na njegovo vzdolžno os pod kotom 45 stopinj. Konci ščetin naj se pri čiščenju dotikajo dlesni in spodnje tretjine zobnih kron ob dlesni. S krtačko nato izvajamo majhne krožne gibe približno 10 sekund, potem premaknemo krtačko naprej za približno polovico njene dolžine in nadaljujemo s krožnimi gibi. S to tehniko masiramo dlesen, očistimo zobne obloge ter žepke dlesni do globine 0,5 mm.

  Tehnika je primerna za osebe z zdravimi dlesnimi, pa tudi za tiste z vnetjem obzobnih tkiv ali parodontalno boleznijo.

 • Vertikalna tehnika čiščenja (Stillman)

  Zobno krtačko postavimo na zob, čistimo od dlesni proti zobu in ponovimo 10-krat na  zob, nato prestavimo krtačko naprej in ponavljamo, dokler ne očistimo vseh zobnih površin.

Pomembno za starše:

 • Pazite na prehrano otroka in mu omejite sladkarije ter sladke pijače.
 • Otrok naj pravilno, 2-3-krat dnevno, čisti zobe vsaj 3 minute.
 • Opazite in preprečite razvade (sesanje prsta, dude, stekleničke, dihanje na usta).
 • Skrbite za redne polletne kontrole otroka pri zobozdravniku od 2. leta naprej.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha