Prvi obisk zobozdravnika

Kdaj na prvi obisk k zobozdravniku?

Starši se pogosto sprašujejo, kdaj je primeren čas, da pripeljejo otroka na prvi obisk k zobozdravniku. Idealno je, da se prvi pregled opravi, ko otrok dobi prvi mlečni zob, kar je običajno pri starosti 6-10 mesecev. Naslednji obisk pri zobozdravniku naj bo med 2. in 3. letom starosti.

Namen prvega obiska je predvsem ozaveščanje staršev glede pravilne nege otrokovih zob in celotnega ustnega zdravja, hkrati pa otrok spoznava novo okolje ordinacije in osebje. Slednje staršem tudi razloži, kako naj čistijo malčkove zobe, s kakšno hrano naj se prehranjuje in opozori na škodljive učinke sladkarij, sladkih pijač ter ostalih razvad.

Pomembno je, da starši pripravijo otroka na obisk pri zobozdravniku. Otroku je potrebno pojasniti, kaj zobozdravnik počne in mu povedati resnico, saj malčki zelo hitro začutijo, če jim starši kaj prikrivajo. Posebej pomembno je, da starši morebitnih lastnih negativnih izkušenj z zobozdravnikom ne prenašajo na otroka.

Prvi obisk otroka pri zobozdravniku v osnovi ni namenjen terapiji, temveč ozaveščanju staršev glede pravilne ustne higiene in izvajanju preventivnih ukrepov. Zobozdravnik tako otroku prešteje zobe in s tem spremlja izraščanje mlečnih ter kasneje stalnih zob; ugotavljajo se tudi morebitne nepravilnosti v razvoju čeljustnic.

Redni zobozdravniški pregledi so izjemnega pomena. Ko se namreč pojavijo težave in je terapija nujna, otrok pa na tovrstne posege še ni pripravljen, lahko pridobi slabo izkušnjo. Pojavi se strah, zobozdravnik pa si le s težavo pridobi nazaj otrokovo zaupanje, saj otrok poveže bolečino z »vrtanjem« osebe v beli halji. Tudi če otrok ne čuti bolečine, še ne pomeni, da ima vse zobe zdrave, to pa lahko preveri le stomatolog. Pomembno je redno skrbeti za zdravje mlečnih zob, saj lahko ti kasneje vplivajo tudi na stalne zobe. Poleg tega so redne kontrole pomembne tudi zato, ker otrok na ta način pridobiva zavedanje o pomenu oralnega zdravja in spoznava, da zobozdravstvena ordinacija ni nujno razlog za strah, saj se tja ne odpravimo le takrat, ko že boli. Poseben poudarek je namenjen individualnemu pristopu k otroku, saj je pomembno, da se otroci v ordinaciji dobro počutijo.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha