puljenje zob1

Kdaj je potrebno izpuliti zob?

V Ustni Medicini naredimo vse, da bi rešili sleherni zob in šele, ko ni več nobene možnosti za ohranitev zoba, pride na vrsto njegova odstranitev. Ker pa o puljenju zob krožijo številni miti, jih nekaj razbijamo v nadaljevanju.

ZDRAVIH, ČVRSTIH ZOB NE PULIMO

To večinoma drži, ampak obstajajo indikacije, ko je treba storiti tudi to. Ko v ustih ni dovolj prostora, da bi bil ugriz stabilen, zobje pa funkcionalni in urejeni, je včasih po presoji specialista ortodonta potrebna tudi odstranitev kakšnega zdravega zoba. S pridobljenim dodatnim prostorom v zobni vrsti lahko uredimo zobe in posledično tudi ugriz v ustrezno grizno linijo.

ZOB SE PREMIKA

Kadar se zob premika z dotikom ustnic ali lica, je zaradi splošnega zdravstvenega stanja potrebna odstranitev. V teh primerih gre najpogosteje za aktivno in napredovalo parodontalno bolezen. Velikokrat se sicer v ordinacijah srečamo z zaskrbljenimi vprašanji pacientov o majavosti. Tudi popolnoma zdrav zob ima določeno majavost, ki ji strokovno rečemo fiziološka majavost. To opazimo, če položimo prst na ustnično ploskev enega od zgornjih zob in pri tem ugriznemo skupaj (začutimo rahel premik).

 POŠKODOVAN KRONSKI DEL ZOBA

Defekte zob najpogosteje povzročijo zobni kariesi in poškodbe. Manjše okvare pozdravimo s plombami, večje pa običajno protetično s keramičnimi inleji ali prevlekami. Kadar je kronski del zoba poškodovan do te mere, da ga ni mogoče oskrbeti z dolgotrajno rešitvijo, niti z dodatnimi posegi, je indicirana odstranitev zoba.

GRANULOM (VNETJE NA KONICI KORENINE)

Granulom oz. vnetje nad vršičkom korenine neuspešno zdravljenega zoba ni zadosten razlog za izgubo zoba. Najprej je treba ponoviti endodontsko zdravljenje zoba, če to prvič ni bilo opravljeno s pomočjo mikroskopa. Če se izkaže, da je bilo ponovno zdravljenje zoba neuspešno, je možnost kirurška odstranitev konice korenine. O odstranitvi zoba pa začnemo razmišljati šele, ko kirurška odstranitev konice korenine ni bila uspešna.

Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha