Kaj je zobni absces?

Z izrazom zobni absces označujemo z gnojem napolnjena votlina v tkivu okoli korenine, ki leži v čeljustnici. Navadno se razvije kot zaplet zobnega kariesa, ki postopoma uničuje plast sklenine na zobni površini in notranji dentin, ter tako omogoča bakterijam, da naselijo mehko sredico ali zobno pulpo. Strupene snovi iz odmrle zobne pulpe se nahajajo skupaj z bakterijami v zobni votlini in zobnem kanalu, zaradi česar zlahka okužijo čeljustnico v bližini. Absces lahko nastane tudi kot posledica določenih oblik bolezni dlesni, kot je denimo parodontalna bolezen, katere vzrok je kopičenje zobnega plaka v žepu, ki nastane med zobom in dlesnijo.

Značilni simptomi zobnega abscesa se razvijejo počasi in lahko zajemajo:

  • stalne in utripajoče bolečine v prizadetem zobu,
  • hude bolečine pri grizenju ali žvečenju,
  • rdeča, občutljiva in otekla dlesen nad korenino zoba,
  • iztok gnoja v usta,
  • če se okužba razširi v okoliška tkiva, lahko obraz oteče, pojavi pa se tudi povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje.

Če opazimo katerega od zgoraj naštetih simptomov moramo takoj obiskati zobozdravnika. Če namreč zobnega abscesa ne zdravimo, se lahko okužba širi v čeljustnico, dokler si ne izrije majhnega kanala skozi kost in dlesni.

e-obvestila

Želite prejemati najnovejše članke o ustni higieni in napredkih v zdravljenju zobnih težav? S prijavo na e-obvestila boste že postali del družine Ustne Medicine.