elektricna zobna scetka

Je boljša električna ali navadna zobna ščetka?

Na tržišču obstaja veliko različnih vrst električnih zobnih ščetk, ki se med seboj razlikuje tako v ceni kot načinu delovanja (nekatere glave ščetk se premikajo gor in dol, druge izvajajo krožne gibe). Zato je dobro vedeti ali električne zobne ščetke bolj učinkovito odstranjujejo zobne obloge od običajnih ščetk in ali njihova uporaba zmanjšuje nastanek vnetja dlesni (gingivitis) ter preprečuje oz. upočasnjuje razvoj parodontalne bolezni.

Neodvisna skupina znanstvenikov zbrana v Cochrane Oral Health Group je zbrala podatke 56 študij, ki so bile opravljene med letoma 1964 in 2011, v okviru katerih je preko 5000 udeležencev uporabljalo bodisi običajno, bodisi električno ščetko. Več kot polovica sodelujočih v raziskavah je uporabljala glavo ščetke, ki izvaja krožne gibe.

Rezultati raziskav so pokazali številne prednosti uporabe električnih zobnih ščetk v primerjavi z navadnimi. Po enem do treh mesecev redne uporabe električne zobne ščetke so se zobne obloge zmanjšale za 11 odstotkov, v nadaljnih mescih pa za 21 odstotkov. Gingivitis se je v enakem obdobju zmanjšal za 6 odstotkov. Le v nekaj primerih so raziskovalci poročali o stranskih učinkih, ki pa so bili lokalizirani in zgolj začasne narave.

Raziskovalci so zaključili, da vsakodnevna uporaba električnih zobnih ščetk zmanjšuje zobne obloge in gingivitis uspešneje od navadnih ščetk, tako na krajši kot tudi na daljši rok.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha