TRDNOST IN ESTETIKA Z ROKO V ROKI

Ste se kdaj vprašali, zakaj na kliniki Ustna Medicina izdelujemo protetične nadomestke brez kovine? Keramične prevleke imajo vrsto prednosti pred kovinsko-porcelanskimi.

Cirkonijev oksid je keramika visoke trdote, ki se po mehanskih lastnostih lahko kosa s kovinami in je zato primerna za vse tipe fiksnih protetičnih konstrukcij. Trdnost gosto sintrane cirkonijeve oksidne keramike dosega do 1200 MPa, kar je nekajkrat več kot pri različnih steklokeramikah – kot npr. pri litijevi disilikatni keramiki, ki znaša 500 MPa; trdnost feldšpadskega porcelana pa dosega le 150 MPa.

Če primerjamo polnokeramične prevleke s kovinsko-porcelanskimi prevlekami, lahko za zadnje definitivno potrdimo, da je težko ustvariti estetski videz. Namreč podkonstrukcija prevleke mora biti premazana s slojem opakra, da skozi končni videz ne proseva kovina. Omenjen sloj pa preprečuje prehod svetlobe skozi prevleko, kar onemogoča naraven videz zoba. Druga velika težava teh nadomestkov je recesija dlesni.

Z leti se tkivo dlesni odmakne od skleninsko-cementne meje; s tem je kovinski rob izpostavljen, kar je videti kot sivkasta obroba. V našem laboratoriju izdelujemo izključno nadomestke brez kovine, kar omogoča vam ter zobozdravnikom obilo prednosti. Cirkonijeva oksidna keramika ima namreč visoko biokompatibilnost; to pomeni, da ne bo povzročala alergij. Odporna je na toplo in hladno, kar zmanjšuje preobčutljivost zob. Zaradi svoje trdnosti je primerna tudi za bruksiste. Recesija dlesni pri tem materialu ne bo vplivala na estetiko. Izjemna prednost je tudi sam postopek izdelave. Namreč keramični zobni nadomestki se izdelujejo izključno v samodejnih rezkalnih enotah, ki so oblikovane s pomočjo računalnika (CADCAM). S tem zahtevajo manj laboratorijskega časa in manj zobozdravstvenih posegov. Prav zaradi izjemnih mehanskih lastnosti, biokompatibilnosti in dobrega videza je v zadnjem desetletju postala cirkonijeva oksidna keramika dentalni keramični material z najhitrejšo rastjo uporabe.

Tjaša Žnidaršič, laboratorijska zobna protetičarka

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor