Pustimo nesproščen nasmeh na fotografijah iz preteklosti

»Ko bi le lahko le zavrtel čas nazaj …« je fraza, ki jo velikokrat slišimo ob obujanju veselih nostalgičnih trenutkov z ljudmi, ki jih nosimo v srcu. V človeški naravi je, da se radi spominjamo predvsem lepih trenutkov, ki so neločljivo povezani z iskrenimi nasmehi. Ali pa se zalotimo, da nas je zaradi kakšnega krivega zoba sram in na sliki držimo roko pred usti. Naj vas pomirim, da za oba primera obstaja rešitev. S sodobnim pravilnim pristopom pa je mogoče povrniti nasmeh iz mladosti ali pa načrtovati in ustvariti popoln nasmeh, ki ste si ga vedno želeli. Nesproščen nasmeh pa le pustimo na fotografijah iz preteklosti.

Ravno to so prednosti osebnega pristopa na kliniki Ustna Medicina, kjer najprej prisluhnemo vašim željam in tako ugotovimo, kako vas lahko popeljemo na pot nasmeha, ki ga boste samozavestno nosili. Seveda je tak rezultat mogoč le s pristopom, kjer vas obravnavamo celostno, za vodilo pri obravnavi pa nam služijo štirje cilji: zdravje, udobje, funkcija in estetika.

Zdravje je ključno; to je faza, v kateri se posvetimo vsem vnetjem, prisotnim v ustni votlini. Morda so bila ta do zdaj neodkrita, spregledana ali celo tolerirana. Za odkrivanje sta ključni poglobljena anamneza in temeljita diagnostika. Le tako lahko diagnosticiramo prisotnost parodontalne bolezni, granulome in vse kariese. Ko iz ust odstranimo prisotne vnetne dejavnike, damo telesu in vašim ustom dovolj časa, da se to zaceli – regenerira. Tako postane ugriz udoben. Nato lahko nadaljujemo zdravljenje s pogovorom o obnovi obstoječih zob in nadomeščanju manjkajočih zob. Nadomeščamo jih lahko na več načinov: z vsadki, s snemnimi ali fiksnimi protetičnimi rešitvami. Če je načrt celostne oskrbe temeljito načrtovan, je vsak korak izveden tudi z estetiko v mislih. Končni nasmeh pa se le sestavi v celoto kot zadnji manjkajoči košček v mozaiku.

S podobnim namenom se je na kliniki Ustna Medicina oglasil tudi mlajši gospod, ki je dolgo odlašal z oskrbo stanja v ustih oziroma z njim sploh ni bil v celoti seznanjen. Že v sklopu prvih nekaj obiskov smo naredili temeljito diagnostiko; profesionalno fotografiranje, ortopan, 3D rentgensko slikanje – CBCT in parodontalne meritve obzobnih žepov. S tem smo pridobili vse podatke za pravilno načrtovanje celostne zobozdravstvene oskrbe.

Sledil je ključni korak v celostni obravnavi pacienta. To je predstavitev zobozdravstvene terapije, na kateri sva se v sproščenem vzdušju idejne sobe pogovorila: o izhodiščnem stanju, najboljši rešitvi ter kako bi ta plan časovno in naložbeno uresničila. Vedno namreč stremimo k temu, da ste med celotnim zdravljenjem kot partner, ki je dobro obveščen. Začela sva takoj, saj je bilo ustno zdravje področje, na katerem nisva več hotela izgubljati dragocenega časa.

Slika 1: Parodontalne meritve obzobnih žepovNa parodontalnih meritvah je bila ugotovljena diagnoza: začetna parodontalna bolezen, za katero so značilni žepi globine 4–5 mm. Zato smo gospoda najprej napotili k ustnemu higieniku. Sledila je sanacija vseh kariesov, najprej pod neustreznimi kompozitnimi ter starimi amalgamskimi zalivkami. Ob tem naj poudarim, da je treba vse amalgamske plombe odstraniti na varen način, da se izognemo škodljivim vplivom živega srebra na telo. Odstranjevanje kariesa je zelo natančno in previdno delo, ki ga je treba izvesti pod povečevalnimi sredstvi, kajti na ta način ustavimo napredovanje zobne gnilobe in ohranimo zob vitalen. Odstranitvi zobne gnilobe v celoti je sledilo logično nadaljevanje – zdravljenje vnetij zobnih korenin oziroma granulomov. Zdravljenje granulomov je potekalo pod mikroskopom, ki nam omogoča do tridesetkratno povečavo in s tem večjo natančnost pri delu. V prostoru znotraj zoba smo najprej odstranili vneti zobni živec, ga temeljito očistili in izprali s pomočjo ultrazvoka ter vstavili zdravilo, ki deluje protibakterijsko. Nato je bila na vrsti polnitev koreninskih kanalov z biološkim polnilnim cementom.

Sledilo je nadomeščanje manjkajočih zob, za katere smo pri gospodu načrtovali dva vsadka. Tako smo se izognili nepotrebnemu brušenju dodatnih zob, kot je to potrebno pri oskrbi z mostički. Ko je oralni kirurg vstavil vsadka, je bil potreben čas za proces celjenja, ki ga strokovno poimenujemo osteointegracija. V tem času vsadek postane stabilen in trdno obraščen s kostjo.

Ortopan s shemo načrta dela
Slika 2: Ortopan s shemo načrta dela

Z načrtovanjem vsadkov smo pridobili dodatna zoba nosilca in vzpostavili obojestransko močan ugriz. Gospod je namreč bruksist, kar pomeni, da zobe ponoči močno stiska in obremenjuje. Temu primerna je tudi obraba, ki je bila prisotna na vseh zobeh, še posebej jasno je vidna na sprednjih sekalcih s pokami in na robovih zob z okruški. Zato smo vse napokane, okrušene in zobe s preobsežnimi plombami oskrbeli in zaščitili z delnimi ali polnimi zobnimi kronami. V sklopu estetske preobrazbe smo obnovili tudi prednja dva sekalca, ki sta bila ravno tako močno načeta. Pri nasmehu so ju kazili temno zabarvane prečne poke in okrušeni robovi. Preoblikovali in polepšali smo ju z zobnimi kronami in tako zopet vzpostavili mladosten videz. Po končani terapiji smo izdelali še bruksistično opornico, ki skrbi za zaščito zob in zobnih kron pred močnimi stiski zob ponoči.

Slika 3: Izhodiščno stanje s poškodovanimi in obrabljenimi prednjimi zobmi

Verjamem, da vas je veliko, ki imate podobno zgodbo oziroma se soočate s podobnimi težavami, a zaradi pomanjkljivega pristopa ali hitre obravnave pri svojem zobozdravniku niste zadovoljni s trenutnim stanjem in oskrbo. Vabimo vas, da izkoristite možnost prvega posveta na kliniki Ustna Medicina, kjer vam bomo pozorno prisluhnili in se vam posvetili. S celostnim pristopom v zobozdravstvu se da ponovno pripeti nasmeh na obraz; ne samo to, ga celo polepšati in pomladiti do te mere, da bo nesproščen nasmeh samo še spomin iz preteklosti.

 

Slika 4: Končno stanje po zaključku obravnave.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor