Ponovno zdravljenje zoba – druga priložnost za rešitev

S primerno oskrbo in občasnim vzdrževanjem lahko »mrtev« zob ohranimo enako dolgo, kot če bi bil zdrav. Ponovno zdravljenje zoba je običajno potrebno v dveh primerih.

1. Zobozdravnik je opravil rutinsko zdravljenje koreninskih kanalov in ni bil pozoren na vaše težave, ki ste mu jih povedali ob prvem pregledu. Načrtovanje glede na diagnozo je ključnega pomena za dolgoročen uspeh. Običajno se opravi rentgenska kontrola 2 leti po prvotnem posegu, kjer se oceni uspešnost zdravljenja. Če analiza pokaže granulom, ki je večji ali v enaki velikosti, kot je bil na začetku, je potrebno zdravljenje ponoviti. Običajno se neuspeh pojavi, ko koreninski kanal ni bil »očiščen« v celotnem poteku, kot prikazuje spodnja skica. V tem delu se še vedno »skrivajo« bakterije, ki neprestano dražijo spodaj ležečo kost in vzdržujejo granulom v vašem telesu.

ponovno1

2. Neuspešna oskrba zoba v celoti. Lahko se pojavi poka ali nova zobna gniloba, ki je običajno posledica neustreznih nadgradenj po zdravljenju. Zaradi tega se koreninski kanali ponovno okužijo, kar vodi v nove bolečine in pojav sence na rentgenskem posnetku. Tako kot v prvem primeru, to pomeni obremenitev za vaše telo.

Ponovno2

Uspešno ponovno zdravljenje zoba je zelo zahteven postopek, ki poteka v 4 korakih:

1. Ko se odločimo za ponovno zdravljenje, dostopimo do okuženih koreninskih kanalov z namenom ponovne sterilizacije. Običajno moramo odstraniti kompleksne nadgradnje, za kar uporabljamo posebne tehnike in opremo. Naše izkušnje so v tem primeru še posebej dobrodošle.

2. Po odstranitvi obstoječe krone in/ali zatička odstranimo staro polnitev iz kanala in očistimo koreninski kanal do konca. Ko smo določili končno dolžino kanala, uporabimo strojni sistem širjenja, s katerim temeljito odstranimo ostanke zobnega živca. Poleg mehanske obdelave uporabimo še kemična sredstva, ki poskrbijo za preostale bakterije v kanalih.

3. Po čiščenju in sterilizaciji celotnega kanalskega sistema, napolnimo koreninske kanale z biokompatibilnim materialom, ki se imenuje »guta percha«. Gutaperko vstavimo do konca koreninskega kanala in pri postopku uporabimo še antibakterijski cement. Ker se cement strjuje 48 ur, v tej fazi naredimo začasno zalivko.

4. Že po dveh dneh lahko nadaljujemo z oskrbo zobne krone. To je lahko bela zalivka, inlej/onlej ali krona. V naši kliniki uporabljamo le polnokeramične tehnike, ki so biokompatibilne in tudi estetsko ustreznejše.

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor