Kakšno je delo zobnega protetika?

Tjaša Žnidaršič, laboratorijska zobna protetičarka v Ustni Medicini, nam je predstavila poklic zobnega protetika in veščine ter osebnostne lastnosti, ki so ključne za njeno delo.

Tjaša, povej nam, kaj točno je delo zobnega protetika.

Delo zobnega protetika je zelo povezano z aktivnim sodelovanjem z zobozdravnikom, njegovo asistentko ter gostom. Po izvedenem odtisu ali skenu zob v ordinaciji nastopi delo zobnega protetika. V laboratoriju nato izdelamo digitalno oblikovanje prevlek, luske, delne prevleke, totalne proteze, snemne mostove, ortodontske aparate, retencijske opornice, bruksistične opornice, športne ščitnike, belilne opornice in načrtujemo kirurška vodila.

Kaj je bil povod, da si se odločila za ta poklic? Katero šolo si morala opraviti?

Lahko bi rekla, da sem že od nekdaj rada ustvarjala. V otroštvu sem se namreč najraje zamotila z oblikovanjem gline ali fimo mase ter pozneje tudi z izdelovanjem in oblikovanjem nakita. Vedela sem samo, da bi rada počela nekaj ustvarjalnega. Zaradi znanke, ki je zobna protetičarka, sem dobila boljši vpogled v delo zobnega protetika, preden sem sprejela pomembno odločitev. Takoj sem vedela, da je to to. Isto leto sem se vpisala na srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, smer zobotehnik. Šolanje sem nato nadaljevala še na zdravstveni fakulteti, smer laboratorijska zobna protetika.

Katere veščine mora imeti oseba, ki je zobni protetik, in katere osebnostne lastnosti?

Ker sem pred vpisom v srednjo šolo in fakulteto morala opraviti še sprejemne izpite, bi najbolj izpostavila ročne spretnosti, natančnost in smisel za estetiko. Ker je pri našem delu veliko načrtovanja, je pomembno, da si organiziran, da imaš rad delo v timu. Zelo pomembne so tudi komunikacija, iznajdljivost ter kreativnost.

Na kateri svoj »izdelek« si najbolj ponosna?

Uh, težko je izpostaviti en izdelek, ker je vsak tako edinstven. Pa vendar bi lahko rekla, da je to snemni most na implantatih. Namreč pri takšnih delih je veliko protetičnih faz in veliko vloženega truda, da na koncu pridemo do želenega končnega izgleda.

Kakšen je tvoj običajen delovni dan?

Vsak moj delovni dan se prične z načrtovanjem dela. Določim sistem, česa se bom lotila najprej. Običajno je to digitalno oblikovanje na računalniku. Med delom večkrat obiščem ordinacije, kjer se glede končnega rezultata uskladimo z zobozdravnikom in našim gostom ter določimo barvo zob.

Kaj rada počneš v prostem času; kako se sproščaš po delovnem dnevu?

Če rečem, da je del mojega sproščanja pospravljanje stanovanja, bo verjetno hecno, a je res. 😉 Poleg tega dvakrat tedensko treniram z utežmi, enkrat tedensko pa hodim na jogo v Maha. Enkrat mesečno si privoščim tudi masažo celega telesa. V prostem času grem rada v naravo, na kakšen hrib. Rada tudi pečem zdrave sladice in se družim s prijatelji. So pa tudi dnevi, ko najraje poležavam in gledam Netflix.

Imaš kakšen nasvet za vse, ki razmišljajo, da bi se odločili za poklic zobnega protetika?

Če si natančen, ustvarjalen, kreativen, hkrati pa te osrečuje dejstvo, da lahko s svojim delom nekomu spremeniš življenje na bolje in narišeš nasmeh na obraz, je zagotovo poklic zobnega protetika prava izbira.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor