Case report: estetske luske za lep nasmeh

Doživljanje “lepega” pomeni zadovoljitev želje po estetiki v vsakem posamezniku. To se zgodi takrat, kadar je nasmeh harmoničen in skladen z naravo, kar lahko vodi k občutenju privlačnosti in čustvenega blagostanja.

Ker je občutenje lepote subjektivna izkušnja, rek “vsake oči imajo svojega malarja” še kako drži. V svojem najglobljem smislu lahko lepota vzbuja pomembna pozitivna izkustva o lastnem obstoju. Zelo pogosto se na začetku teh občutkov niti ne zavemo in podzavestno reagiramo na spremembo nasmeha v smislu: “Ti pa danes res dobro izgledaš. Kaj se je zgodilo?” Šele čez čas ugotovimo, da ima naša prijateljica ali prijatelj povsem prenovljen nasmeh, ki je v nas vzbudil prijetne občutke lepote. Statistična dejstva so, da je kar 99,7% odraslih prepričanih, da lep in zdrav nasmeh predstavlja pomembno socialno dobrino, 96% odraslih verjame, da so osebe z lepim in zdravim nasmehom bolj privlačne za nasprotni spol in 74% odraslih verjame, da lahko neprivlačen nasmeh predstavlja oviro pri poslovnem uspehu.

V pričujočem članku vam predstavljamo primer mlajše ženske, ki je k nam prišla z željo po lepšem nasmehu, saj je imela zaradi škrtanja z zobmi močno obrabljene zgornje sekalce. Njen nasmeh ni bil popolnoma sproščen, saj je s spodnjo ustnico zakrivala obrabljene robove zgornjih zob.

Že pred obiskom naše klinike sta z ortodontom Dejanom Pirtovškom, dr. dent. med., spec. ortodont., s fiksnim ortodontskim aparatom uredila pomanjkanje prostora v obeh čeljustih. Zaradi manjkajoče leve spodnje petice je bila tekom ortodontskega zdravljenja odstranjena tudi leva zgornja petica, leva zgornja šestica in sedmica pa sta bili premaknjeni naprej in sta tako zaprli nastalo vrzel.

Pacientki sem kot dolgotrajno estetsko rešitev, kot ortodont, predlagala porcelanske fasete oziroma luske na zgornjih sekalcih, s katerimi lahko v njenem primeru spremenimo velikost ter obliko zob, predvsem grizne robove, tako da sta leva in desna stran nasmeha skladnejši. Naklon zob ter potek dlesni sta bila urejena že tekom ortodontskega zdravljenja, sprememba barve pa prav tako ni bila potrebna.

Za pacientkino lažjo predstavo dejanske spremembe videza zob in celotnega nasmeha že pred brušenjem zob, je Ivana (tehnik) naredila diagnostični navosek, s katerim smo prikazali rezultat, ki ga lahko dosežemo z izdelavo lusk ter se pogovorili o vseh zahtevah in željah glede novega izgleda. Na podlagi navoska sva se s pacientko dogovorili za izdelavo začasnih lusk, prilepljenih na nedotaknjene zobe, ki so ji omogočile, da se je že pred izdelavo končne rešitve dodobra poistovetila z novim videzom in spremembo sprejela na podzavestni ravni.

Privlačen nasmeh ustvarja tudi zdrava, rožnata dlesen in njena pravilna oblika, zato sem pred izdelavo začasnih lusk prilagodila obliko dlesni med zgornjima srednjima sekalcema. Z manjšim posegom sem odstranila tanek pas dlesni, ki je obdajala levo zgornjo enko.

Po izdelavi in lepljenju začasnih lusk je bila pacientka navdušena nad spremembo, njen nasmeh je bil popolnoma sproščen in posledično širši, prav tako pa so zaobljeni robovi sekalcev naredili nasmeh toplejši.  S sledenjem pravilu zlatega reza sem poskusila ustvariti simetrijo med levo in desno stranjo nasmeha, saj pravijo, da je tako rečeno ”božansko razmerje” nekaj očem zelo všečnega, ker se podzavestno z njim neprestano srečujemo v naravi.

Po slabem mesecu dni, se je pacientka že popolnoma poistovetila s spremembo, zato sem z minimalno invazivnim pristopom pripravila sekalce za izdelavo porcelanskih lusk. Ker so luske zelo tanke in gracilne restavracije, sem večino dela opravila s pomočjo mikroskopa – na določenih mestih sem odnesla manj kot 0,5 mm sklenine. Robovi preparacije so bili načrtovani tako, da pacientka ne bo grizla na rob, kjer se bosta stikala zob ter luska, saj na ta način preprečimo morebiten zlom same luske. Pred odtiskovanjem sem pod dlesen vstavila nitko, s katero odmaknemo dlesen ob roba preparacije, kar omogoča natančen odtis in posledično natančno izdelavo lusk. Sledila je ponovna izdelava začasnih lusk na podlagi navoska s pomočjo predložka – silikonskega ključa.

Čez 10 dni so bile luske izdelane, sledila je proba in lepljenje lusk v primeru, da morebitni popravki ne bodo potrebni in da bo pacientka zadovoljna z videzom. Zame in za sodelavce je bil rezultat skoraj da odličen – prehodi iz luske na zob so bili gladki, oblika ter barva sta sovpadali s pacientkinimi naravnimi zobmi, obliko obraza ter poltjo, motila pa nas je vdolbina v sredinskem delu desnega prvega sekalca (vidna nad odbojem svetlobe) in potrebno je bilo skrajšati grizni rob leve enke. Omenjeni ”napaki” pacientka sama sicer ni opazila, se je pa strinjala z nami, da so malenkosti tiste, ki štejejo in da bo nasmeh privlačnejši, če bosta leva in desna polovica bolj simetrični.

Oblika in velikost porcelanskih lusk se je malenkost razlikovala od oblike in velikost začasnih lusk, še vedno pa smo ohranili čutnost nasmeha in njegovo skladnost z obrazom.

Ob probi keramičnih lusk smo opazili, da je bila obraba levega zgornjega podočnika obsežnejša kot obraba desnega, zato sem grizni rob ter notranji del levega podočnika dogradila tako, da sem dosegla enakomerno ukrivljeno linijo griznih robov zgornjega zobnega loka.

Dva dni kasneje, po željeni korekciji oblike s strani tehnika, sem luske prilepila s cementom nevtralne barve. Postopek lepljenja je trajal približno toliko časa kot samo brušenje zob za luske, saj je natančnost pri tem koraku izjemno pomembna. Pred cementiranjem sem zaradi večje natančnosti pod dlesen vstavila nitke, tako kot pri odtiskovanju, s čimer si tudi olajšamo kasnejšo odstranitev odvečnega cementa ob robu lusk.

Na kontrolni pregled je pacientka prišla s samozavestnim nasmehom, ki je bil širši kot nasmeh ob najinem prvem srečanju. Kljub temu, da je minil šele teden dni po cementiranju lusk in da je bil končen izdelek malce drugačen kot začasne luske, na katere se je pacientka navadila, je bil nov nasmeh dejansko že del njenega obraza in tudi njene osebnosti, kar je razvidno iz fotografij.

Dlesen ob luskah je bila zaceljena in je že skoraj zaprla trikotne prostore med zobmi, v mesecu dni pa bodo ti prostori popolnoma zapolnjeni z dlesnijo.

Zaradi nočnega škripanja z zobmi je pacientka prejela  škripaško opornico, da se obraba zob ne do nadaljevala, prav tako pa z opornico preprečimo morebitne poškodbe lusk, do katerih bi lahko prišlo zaradi nekontroliranega škrtanja.

Vsi ljudje težimo k idealom in intuitivno zaznavamo harmonijo in urejenost kot nekaj lepega. V naravi obstaja nešteto popolnih razmerji – razmerij zlatega reza, torej so le-ta tudi del našega obraza in z njim nasmeha, ki pa je običajno prva stvar, ki jo opazimo pri ljudeh. Lep nasmeh in z njim povezana sporočila, ki jih oddajamo na podzavestni ravni, igra pomembno vlogo v našem življenju, saj nam lahko odpre marsikatera vrata in prav zaradi tega ne smemo podcenjevati vrednosti lepote kot subjektivne lastnosti.

 

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor