4 živila, ki naravno pobelijo naše zobe

Vsi si želimo lepe in zdrave, pa tudi bele zobe. Če želite vaše zobe ohraniti sijoče, se v čim večji meri izogibajte kavi, čaju, gaziranim pijačam, rdečemu vinu in sladkarijam. Toda to je le del naloge. Zobe je potrebno redno umivati in pri tem uporabljati zobno nitko, pomembna pa je tudi pravilna izbira hrane, ki bo poskrbela za naravno beljenje naših zob. Preverite, katera 4 živila bodo vaše zobe ohranila sijoče, bele in vidno zdrave.

1. Brokoli
Čeprav brokoli zlasti med mlajšimi od 15 let ni ravno priljubljen, pa ta zelenjava po znanstvenih raziskavah vsebuje vrsto sestavin, ki ugodno vplivajo na zdravje naših zob. Brokoli je bogat z železom, ki na zobeh ustvari zaščitni sloj, ki varuje pred kislino. Priporoča se, da brokoli uživamo surov, saj bo na ta način nežno spoliral naše zobe.

2. Sir
Neka raziskava je pokazala, da uživanje sira spodbudi močnejše izločanje sline, ki tvori zaščitni sloj na zobni sklenini in na ta način ohranja pH ravnovesje v ustih. Poleg tega siri nimajo barve in zato ne puščajo grdih madežev na zobeh, vsebujejo pa tudi veliko kalcija, za katerega je znano, da krepi zobe in dlesni.

3. Rozine
Ste mislili, da sladke in lepljive rozine škodujejo zobem? Ravno nasprotno. Rozine lahko storijo veliko dobrega za naše zdravje. Neka ameriška študija je namreč pokazala, da lahko oleinska kislina v rozinah pomaga preprečevati kopičenje bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo in parodontalno bolezen. Poleg tega bodo rozine preprečile tudi nabiranje zobnega kamna.

4. Ananas
To sladko tropsko sadje dela čudeže za naše zobe. Zaradi bogate vsebnosti vitamina C preprečuje nastanek zobnih oblog in bolezni dlesni. Zdrave dlesni pa so izjemnega pomena, saj “držijo” zobe na svojem mestu in če niso zdrave, bodo v slabem stanju tudi zobje. Dokazano je, da encim bromelin v ananasu deluje kot naravno sredstvo za odstranjevanje zobnih madežev.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor