‘Doživljenjsko jamstvo na zobne vsadke’

Vsakodnevno srečujem reklame, predvsem z različnih tujih klinik, ki ponujajo doživljenjsko jamstvo na implantate (zobne vsadke). To je seveda zelo mamljivo, saj večina naših zobozdravnikov tega ne oglašuje oz. niti ne omenja. A tudi tukaj je pomemben drobni tisk, ki pa v tem primeru sploh ni napisan …

Zobni vsadek je v resnici kovinski tujek, ki ga vgradimo v telo. Prelepo bi bilo, če bi bilo v kirurgiji, implantologiji ali na splošno v zdravstvu kaj stoodstotnega – razen smrti. Čeprav je neuspela zrast implantata s kostjo zelo redka, pa to ne velja za vnetje okoli implantata. Implantat namreč ni nekaj, kar se vstavi v telo in pozabi. Je nadomestek korenine zoba in je občutljiv za slabo ustno higieno. Pa ne zaradi kariesa, temveč zaradi vnetja mehkih tkiv – dlesni. Če vnetje dlesni ob implantatu ni ustrezno hitro prepoznano in obravnavo, pripelje do vnetja kosti ob vsadku, njenega izgubljanja in na srednje-dolgi rok tudi do izgube implantata. Gre za podoben proces kot pri zobeh, le hitrejši. Zato je pri vseh vsadkih ključna dobra ustna higiena, posebej okoli implantata. Pomembne so tudi redne kontrole in hitro ukrepanje ob prvih znakih vnetja. V nasprotnem primeru lahko pride do izgube vsadka, ki bo sicer še v veljavni garanciji, vendar garancija NIKJER ne zajema izgube implantata zaradi vnetja! Ta garancija krije le mehanske poškodbe implantata – zlom, poškodba navojev ipd. Saj veste, kako pravijo: “Če je nekaj prelepo, da bi bilo res, potem ni!”

Za konec bom poudaril, da je najboljši vsadek naš naravni zob, zato skrbimo zanje in jih ne menjajmo po nepotrebnem za kovino!

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha