Ali je rentgen škodljiv?

2D-diagnostika je že dolgo časa sestavni del zobozdravnikovega vsakdana, medtem ko 3D-diagnostika pridobiva veljavo šele v zadnjih desetih letih.

2D-diagnostika nam ponudi enostavno analizo posameznih zob in zobozdravnik lahko s takšnim posnetkom diagnosticira tudi začetne kariese. V to skupino posnetkov spada še ortopantomogram, 2D-posnetek, torej razširjen pregleden posnetek. V zadnjih letih pa nam je znanost ponudila povsem dostopno 3D-tehnologijo v obliki CBCT, ki predstavlja precejšnjo revolucijo v diagnostiki, načrtovanju in kontroli terapij. Tovrstna tehnika je še posebej nepogrešljiva v endodontiji, oralni kirurgiji in ortodontiji.

Zakaj je pomembna zobozdravstvena diagnostika?

Zobozdravstvena diagnostika mora predstavljati temelj zobozdravstvene oskrbe. Kvalitetna in strokovna rentgenska diagnostika zobozdravniku nudi natančen vpogled v pacientovo stanje, pri katerem si zobozdravnik naredi načrt sanacije in predvidi morebitne zaplete. Z redno in pravočasno diagnostiko se lahko izognemo marsikateremu zapletu in s tem ohranjamo zdravje ustne votline.

Zakaj CBCT?

Glavni razlog za napotitev na preiskavo CBCT je seveda potreba po 3D-prikazu anatomskih in morebitnih patoloških struktur. Preiskava je za pacienta varna in bistveno manj neprijetna kot slikanje s klasičnim CT-aparatom. Tudi cenovno ugodna je glede na ogromno količino informacij, ki jih takšna rentgenska slika ponuja. Izreden pregled nad obravnavano klinično situacijo omogoča primerno pripravo na terapijo. S 3D-diagnostiko so tudi možnosti za zaplete med posegi bistveno manjše. Danes je preiskava s CBCT nepogrešljiva pri vse več bolezenskih stanjih in pri vedno številčnejših posegih.

Ali je rentgen škodljiv?

Vsaka izpostavljenost rentgenskim žarkom je škodljiva. Pri načrtovanju preiskav je treba tako upoštevati načeli upravičenosti in optimizacije. V skladu z navedenima načeloma se radiološki poseg, npr. rentgensko slikanje, lahko izvede le, če je pričakovana skupna korist zaradi posega, npr. diagnostična inf ormacija, ki pripomore k pravilnemu zdravljenju, večja od tveganja oz. škode zaradi posega. Obsevanost pacienta pa mora biti tako nizka, kot jo je le razumno mogoče doseči. Efektiven obsevalni odmerek je pri CBCT-rentgenu nekajkrat nižji kot pri preiskavi s klasičnim CT-aparatom, področje slikanja pa je mogoče prilagajati in ga ustrezno zmanjšati.

Ultranizka stopnja obsevanja

Naprava, ki jo uporabljamo v našem rentgenskem centru, se imenuje PaX-i3D Green, izdeluje jo podjetje Vatech iz Južne Koreje in je trenutno najbolj prodajani CBCT na svetovnem trgu. Čas skeniranja z rentgenom CBCT je bistveno krajši kot pri klasični računalniški tomografiji in na primer slikanje z Green CT-aparatom traja 5,9 sekunde za obe čeljusti, kar je trenutno najmanj med podobnimi aparati. S tem je doza obsevanja, ki jo pacient prejme, bistveno nižja. S preiskavo s klasično računalniško tomografijo predela čeljusti prejme pacient povprečno 1.000 μSv (od 500 do 2.100 μSv), s CBCT-preiskavo z aparatom Green CT pa za prikaz obeh čeljusti FOV 8 cm x 10 cm, 20 do 40 μSv. Za primerjavo: če z letalom letimo prek Atlantika, prejmemo približno 80 μSv, na območju Slovenije je povprečna efektivna doza, ki jo prebivalci prejmemo vsako leto zaradi naravnega ozadja, od 2.500 do 2.800 μSv.

Ker se na Ustni Medicini zavedamo pomena diagnosticiranja vaših težav, uporabljamo zgoraj opisane najkakovostnejše rentgenske naprave.

Danijel Vukša, dipl. ing. radiologije

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor