S protivnetno prehrano nad parodontalno bolezen

Parodontalna bolezen je kronično vnetno stanje, pri razvoju katerega ima pomembno vlogo tudi naš način prehranjevanja. Da bi se celice lahko bojevale proti vnetju, so potrebne zadovoljive količine antioksidantov v krvi, tako pri ljudeh s parodontozo, kot pri tistih brez te bolezni. Dokazano je, da nivo antioksidantov v telesu vpliva na rizičnost za pojav parodontalne bolezni. Višje koncentracije antioksidantov tako pomenijo nižjo verjetnost, da bi oboleli za to zahrbtno boleznijo.

Tako kot pri vsakem obolenju skušamo tudi pri vnetju dlesni in parodontalni bolezni podkrepiti imunski sistem in »nahraniti« obzobna tkiva. Veliko lahko naredimo s pravilno strukturirano prehrano, nekaj pa še s prehranskimi dopolnili.

Protivnetna prehrana

Vzrok za večino bolezni se skriva v vnetju, zato lahko s protivnetno prehrano preprečimo nastanek številnih bolezni. Veliko nutricionistov predpisuje t.i. protivnetne diete, ki niso namenjene le bolnikom, temveč tudi kot preventiva zdravim ljudem. Tak način prehranjevanja vsebuje zdravo, polnovredno in nepredelano hrano.

Protivnetne maščobe (denimo omega 3 maščobne kisline) najdemo v konopljinem, ekstra deviškem olivnem, avokadovem, lanenem in orehovem olju. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko antioksidatov, ki so nujni za zmanjšanje vnetja. Pri tem so še posebej učinkoviti čebula, česen, paprika ter temnozelena zelenjava, ki vsebuje veliko karotenoidov, vitamina K in vitamina E. Zelo pomembna pri protivnetni dieti so tudi zelišča, ki jih z lahkoto vključimo v vsakodnevno pripravo obrokov. Med njimi so rožmarin, kurkuma, cimet, origano, timijan, ingver in posušena rdeča paprika, ki vsebujejo bioflavonoide in polifenole, kateri zmanjšujejo vnetje ter nastajanje prostih radikalov.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor