Prehranska dopolnila za krepitev obzobnih tkiv

Obzobna tkiva so sestavljena iz kosti in mehkih tkiv, ki pokrivajo kost in sidrijo zob v kostni nastavek. Pri parodontalni bolezni so ta tkiva kronično vneta in zelo obremenjena. Samo sprememba načina prehranjevanja takrat ni dovolj, zato v centru Ustna medicina svetujemo prehranska dopolnila, s katerimi zaužijete vse potrebne snovi v dovolj velikih koncentracijah, da bo terapija v ordinaciji potekala hitro in učinkovito.

V nadaljevanju vam predstavljamo sestavine, prisotne v prehranskih dopolnilih, ki jih v centru Ustna medicina prejmete v sklopu celostne terapevtske obravnave. Vse so naravnega izvora in so zato bistveno bolj učinkovite kot sintetične. Obzobna tkiva so tako dobro pripravljena na posege, ki jih opravimo v ordinaciji.

Vitis vinifera je ekstrakt semena grozdja, ki deluje izvrstno kot podpora obzobnim tkivom. Vsebuje namreč molekule proantocianidin flavonole, ki se vežejo na s prolinom bogate proteine na bakterijskih membranah, kar jim preprečuje združevanje v skupke, s katerimi običajno sprožijo parodontalno bolezen. Zavirali naj bi tudi klagenazo, elastazo in serinske proteaze. To so encimi, ki jih izločajo bakterije in bele krvne celice, njihov namen pa je uničevanje obzobnih tkiv. Praktično to pomeni razgradnjo obzobnih tkiv za prehrano bakterij.

Echinacea je zelišče, ki stimulira celično imunost in zavira izločanje bakterijske hialuronidaze, ki bakterijam omogoča potovanje globlje v obzobna tkiva.

Coencim Q10 ali ubikinon pospeši nastanek ATP, ki praktično v telesu pomeni več energije, kar posledično pospeši celjenje obzobnih tkiv.

Folna kislina ali vitamin B9 omogoča obnovo epitelija, ki je pri parodontalni bolezni močno poškodovan. Hkrati se ta molekula tudi veže na bakterijske strupe (endotoksine), s čimer prepreči nadaljno draženje obzobnih tkiv.

BioperineTM ali črni poper (Piper nigrum) je odgovoren za boljšo absorbcijo in razpoložljivost vseh sestavin, ki so prisotne v formulaciji.

Askorbinska kislina ali vitamin C je znotraj- in zunajcelični antioksidant. Je v prvi vrsti zaščite z antioksidanti v telesu, saj ima neposredno sposobnost »čiščenja« kisikovih prostih radikalov. Zelo dobro sodeluje tudi z bioflavonoidi in vitaminom E, tako da jih ponovno aktivira.

Cianokobalamin ali vitamin B12 je dodan zato, da ne bi prišlo do anemije, ki bi jo lahko začasno maskirala folna kislina.

Tokoferol ali vitamin E je dodan z namenom dolgotrajne antioksidantne zaščite. Vitamin E je topen v maščobah in v telesu pomemben pri obrambi pred učinki prostih radikalov. Raziskave kažejo, da vitamin E pozitivno vpliva na imunski sistem, zmanjša lepljivost krvnih ploščic (trombocitov), ki drugače sodelujejo pri nastanku krvnih strdkov in nudi zaščito pred soncem. Preprečuje tudi oksidacijo LDL ali slabega holesterola, ki je glavni faktor za otrditev bakterij in razvoj bolezni srca.

Selen (Selenometionin) je tudi dodan za antioksidantno zaščito. V prehrani je zelo povezan z vitaminom E. Igra ključno vlogo pri kativnosti encima glutation peroksidaza, ki ščiti celice našega telesa pred poškodbami. Zmeren dodatek selena k prehrani dvigne imunost.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor