Bolezenska stanja in tveganja povezana s parodontalno boleznijo

Parodontalna bolezen je sistemsko obolenje, ki sicer izvira v ustih, vendar pa se bakterije razširijo po celotnem telesu. Ker se telo na bolezen odzove z vnetjem, se bolezen povezuje s številnimi bolezenskimi stanji in tveganji. Naslednjih 6 skupin je pri tem še posebej rizičnih:

1. Srčno – žilni bolniki
Srčno – žilni bolniki imajo s parodontalno boleznijo kar dvakrat večjo verjetnost za srčni infarkt ter trikrat večjo verjetnost za možgansko kap. V spodnjem video posnetku boste izvedeli, zakaj holesterol ni več glavni napovednik tveganja za srčno – žilne bolezni, zakaj so krvaveče dlesni napovednik težav in kako znižati povišan vnetni krvni protein (CRP), če vaš zdravnik ne pozna vzroka.

2. Sladkorni bolniki
Diabetiki so še toliko bolj podvrženi vnetju in propadanju obzobnih tkiv. V spodnjem posnetku si poglejte, kako vam zobozdravnik lahko pomaga pri spopadanju z diabetesom ter kateri so glavni miti v povezavi s parodontalno boleznijo in diabetesom.

3. Nosečnice
Skrb za ustno zdravje je v času nosečnosti še toliko bolj pomembna. Spoznajte šokantno dejstvo o parodontalni bolezni, ki ga mora vedeti vsaka nosečnica. Še več informacij o tem, kaj morate vedeti, še preden nameravate zanositi, ali je zdravljenje vnetih dlesni v času nosečnosti varno in ali lahko zagotovite normalen razvoj vašemu otroku med nosečnostjo ter hkrati preprečite njegovo prezgodnje rojstvo, boste dobili ob ogledu naslednjega posnetka:

4. Stres in debelost
Kakšna je povezava med parodontalno boleznijo in debelostjo, kako stres vpliva na vaše ustno zdravje, ali recesija res vpliva na dlesni in zobe ter kako debelost in parodontalna bolezen povečata tveganje za nastanek diabetesa? Odgovore na vsa ta vprašanja prinaša naslednji posnetek:

5. Kadilci
Se zavedate, da imate kot kadilec za 300 odstotkov večjo možnost, da izgubite svoje zobe? O tem, kakšna je razlika med stanjem obzobnih tkiv pri kadilcih in nekadilcih, zakaj veliko kadilcev živi v prepričanju, da ima zdrave dlesni, kako kajenje senči simptome parodontalne bolezni in kateri so trije znaki, preko katerih odnosi z drugimi postajajo moteči, pa v naslednjem posnetku:

6. Starejši od 50 let
Ko je govora o zdravju dlesni, se “pravila igre” po 50 letu starosti spremenijo. Poglejte spodnji video posnetek in izvedeli boste, zakaj dobra ustna higiena velikokrat ni dovolj za zdrava obzobna tkiva, kakšno povezavo ima menopavza z dlesnijo, kakšna je nova paradigma pri obravnavi obzobnih tkiv nad 50. letom in kateri so glavni miti povezani s parodontalno boleznijo.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor