Na kosilo (in večerjo) v Benetke

Ker smo novembrski recept prepustili mojstrom iz Tamana, bo tokratni Al dente drugačen. Konec prejšnjega meseca sem se odpravil v Benetke, na bienale, zato bom tokrat z vami delil odgovor na vprašanje, zakaj so mi Benetke tako všeč. V pomoč mi služi knjižica KuKu Benetke, ki je kulinaričnokulturni vodnik, napisan malo drugače s peresom Valentine in Luke Novaka. Benetke so, kljub naporom futuristov, da bi jih izsušili, ker so bljak in samo smrdijo, z eno besedo čarobne in nikakor dolgočasne. No, to pa ni bila ena beseda. Za nepozaben obisk Benetk vam dajem tri začetne nasvete; najprej, tja se odpravite jeseni ali na zgodnjo pomlad. Nikakor poleti ali pa v času karnevala. Če izbirate dneve, je idealno odpraviti se tja nekje med torkom in petkom. Vikendi so polni turistov, v ponedeljek pa je praktično vse zaprto. Nato; izogibajte se turističnim pastem, kot so restavracije s turističnimi meniji, in v Benetke pojdite v lastni režiji, ne z agencijo. Avto parkirajte na Piazzale Roma, ne zmedite pa se, če vas bodo zaprosili za ključ od avta, ker jih pogosto premikajo, da omogočijo izhod nekomu drugemuIn zadnje; po možnosti v Benetkah prespite vsaj eno noč, tako jih boste doživeli popolnoma drugače. Večina turistov je še vedno dnevna in zato ob sončnem zahodu odide. Takrat nastopi čas za vas. Nastanitve, posebej tiste, ki gledajo na kanale, niso najcenejše, ampak hej, to so vendarle Benetke, sanje vsakega Američana, ki dopustuje v Evropi, mi pa smo na kosilu sredi Cannaregia lahko že čez dobri dve uri.

Potem se vaše raziskovanje Benetk lahko začne …

Benetke so razdeljene na šest četrti oziroma šestin (sestiere): Cannaregio, San Marco, San Polo, Dorsoduro, Castello in Santa Croce. Primerne za raziskovanje in pravo doživetje so vse, mene sta najbolj navdušila Cannaregio in Castello.

Čim hitreje gremo skozi zgodovinske znamenitosti; trg Svetega Marka z baziliko in Doževa palača sta tako ali tako vsem jasna. Verjetno tudi ni treba posebej predstavljati mostu Rialto, ki je najpogosteje slikan most na svetu in je eden od štirih, ki prečkajo Canal Grande. Obvezno stopite do Guggenheimovega muzeja in bližnje Gallerie dell’ Accademia. Če pa vam je do ogleda še ene cerkve, potem je sosednja Basilica di Santa Maria della Salute prava izbira, ki nudi prelep pogled na San Marco in carinsko špico – začetek Canala Grande. 

 

Most vzdihljajev je viden vsem tistim, ki se boste sprehodili ob morju od trga Svetega Marka proti smeri Giardinov, kjer poteka glavni del bienala. Od trgov, ki jih v Benetkah ni malo, priporočam Campo San Polo s prelepo palačo Corner, potem Campo san Zanipolo, ki je idealno mesto za popoldanski aperol spritz ali prosecco. Če od tam uberete pot proti Castellu, potem lahko obiščete eno najstarejših restavracij v Benetkah, Corte Sconta. Našli jo boste v ozki ulici Calle del Pestrin. Če ste ljubitelji rakovic ali špagetov z vongolami, potem je to mesto za vas. Campo Santa Margherita predstavlja ob sončnem zahodu in naprej središče večernega beneškega druženja. Za popolno doživetje avtentične beneške hrane svetujem obisk Osterie alla Bifora. Če pa želite videti, kje se zbirajo najboljši morski sadeži in ribe Jadrana, potem je Campo della Pescaria obvezen postanek. Ko ste že tam in obenem lačni, obiščite Cantino do Mori. Nudijo izredno hrano, rezervacije pa so skoraj obvezne. Če pa vam je samo do kave ali osvežitve, obiščite Naranzerio, bivšo borzo pomaranč.

Od restavracij izpostavljam še štiri; Osteria La Zucca, ki ponuja izvrstno domačo hrano v sicer ne ravno posrečenem ambientu, deluje malo alpsko, a vas to naj ne zmede ali odvrne. Hrana je odlična in cene pristopne. Če pa se odpravite ob morju proti Giardinom, poskusite s kosilom v restavraciji CoVino, a ne brez rezervacije, ker je gostilna majhna. Skrbijo tudi za veganske goste. V Cannaregiu pa vsekakor ne zamudite razvajanja v Anice Stelatto, kjer ponujajo tipične beneške tapase, imenovane cicheti, ali pa v Alla Vedova, kjer morate poskusiti arancine (riževe kroglice).

Obisk Benetk pa ne bo pravi, če se ne ustavite v znanih in bolj skritih barih. Aperol Spritz in Prosecco sta verjetno znana vsem, ako pa želite izpasti bolj svetovljanski, pa naročite eno izmed naslednjih, za Benetke »signature« pijač: Bellini, Negroni, damski Rossini, Mimosa ali pa hladno osvežujoči Sgroppino. In kje vse to izkusiti? Marchini vam bo ponudil zraven še dober sladoled, če pa želite videti, kje je spal Hemingway, pojdite v Hotel Bauer. Njegova terasa je zares prekrasna. Rosa Salva blizu beneške bolnice, kjer lahko kupite tudi drobno pecivo, vam ponuja prelep ambient še enega trga, San Giovanni e Paolo.

Harry’s bar, ki je najbolj znan bar v Benetkah in rojstno mesto Bellinija, deluje morda malce preveč snobovsko. V Caffe Florian pa poleg dobrih pijač postrežejo z najboljšim zajtrkom v mestu.

Na koncu morate doživeti še dve stvari; vožnjo z vaporettom, kar sicer pogosto traja dlje, kot če greste peš in brez napak, vendar je vredno, saj doživiš Benetke z drugega zornega kota, z vode. Pogled na palače in ulice je na trenutke neopisljiv. Najboljši sladoled pa, vsaj tako pravijo drugi, dobite v Gelatoteci Suso.

Čim prej v Serenissimo.

Chef Matteo

 

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor