Ali je ortodontija aktualna skozi celotno življenje? | Ustna Medicina
Ortodontija

Ali je ortodontija aktualna skozi celotno življenje?

Ortodontija rešuje skeletne in zobne nepravilnosti, ki so posledica sicer normalnega razvoja otroka. Nepravilnosti v postavitvi zob in čeljustnih kosti lahko opazimo že v zelo zgodnjem obdobju otrokovega življenja. Za večino je najugodnejši čas za prvi pregled pri ortodontu v obdobju pozne mešane denticije, kar pomeni takrat, ko ima vaš otrok v ustih večino stalnih in še nekaj mlečnih zob.

V primeru težjih nepravilnosti načrtujemo ortodontsko obravnavo že v času, ko ima otrok še vse mlečne zobe ali nekoliko kasneje, ko se pojavijo prvi stalni zobje. Prve so vedno stalne šestice, sledijo prvi stalni sekalci (enice).

Glede na časovno obdobje človekovega razvoja, razdelimo zdravljenje ortodontskih nepravilnosti na:

 • obdobje mlečnega zobovja,
 • zgodnjega mešanega zobovja (večina mlečnih zob ter že nekaj stalnih),
 • obdobje poznega mešanega zobovja (le še nekaj mlečnih zob) in
 • obdobje stalnega zobovja.

Glede na funkcionalna obdobja človekovega razvoja pa razdelimo zdravljenje na:

 1. STAROST OTROK 5 – 8 let: Obdobje mlečnega zobovja
  Cilj terapije v obdobju mlečnega zobovja je priprava na pravilno izrast stalnih zob tako, da kasneje po končani izrasti vseh stalnih zob nadaljnje ortodontsko zdravljenje ni potrebno.
 2. STAROST OTROK 9 – 11 let: Obdobje poznega mešanega zobovja
  V tem obdobju poteka intenzivo izraščanje stalnih ličnikov in podočnikov.
 3. STAROST 12 – 18 let: Obdobje zgodnjega stalnega zobovja
  V tem obdobju se zaključuje rast otrok. Večinoma izrastejo vsi stalni zobje, razen tretjih kočnikov,do 15 leta starosti.
 4. STAROST 19 – 25 LET: Obdobje mladostnega stalnega zobovja
  Končana je telesna rast tako in mladostnik prihaja v zrelo dobo. Izrasli so vsi stalni zobje in korenine stalnih zob so izgrajene …
 5. STAROST 26 – 35 let: Obdobje funkcionalnega stalnega zobovja
  Izrasli so vsi stalni zobje, ki so že več kot 10 let v ustni votlini in tako že nekaj časa v uporabi. Na njih so že posamezne plombe.
 6. STAROST 36 – 55 let: Obdobje zrelega stalnega zobovja
  Več kot 20 let so stalni zobje že v uporabi in na njih so že vidne starostne spremembe, ki jih lahko opazimo že s prostim očesom.
 7. STAROST 56 – 70 let: Obdobje poznega stalnega zobovja
  Na posameznim mestih že močno obrabljeni zobje, nekaj jih lahko že manjka, redki so popolnoma zdravi.
 8. STAROST nad 70 let: Obdobje stalnega zobovja
  V večini primerov veliko zob že manjka, lahko je že obdobje brez zob.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.