Ortodontija

Ali je ortodontija aktualna skozi celotno življenje?

Ortodontija rešuje skeletne in zobne nepravilnosti, ki so posledica sicer normalnega razvoja otroka. Nepravilnosti v postavitvi zob in čeljustnih kosti lahko opazimo že v zelo zgodnjem obdobju otrokovega življenja. Za večino je najugodnejši čas za prvi pregled pri ortodontu v obdobju pozne mešane denticije, kar pomeni takrat, ko ima vaš otrok v ustih večino stalnih in še nekaj mlečnih zob.

V primeru težjih nepravilnosti načrtujemo ortodontsko obravnavo že v času, ko ima otrok še vse mlečne zobe ali nekoliko kasneje, ko se pojavijo prvi stalni zobje. Prve so vedno stalne šestice, sledijo prvi stalni sekalci (enice).

Glede na časovno obdobje človekovega razvoja, razdelimo zdravljenje ortodontskih nepravilnosti na:

 • obdobje mlečnega zobovja,
 • zgodnjega mešanega zobovja (večina mlečnih zob ter že nekaj stalnih),
 • obdobje poznega mešanega zobovja (le še nekaj mlečnih zob) in
 • obdobje stalnega zobovja.

Glede na funkcionalna obdobja človekovega razvoja pa razdelimo zdravljenje na:

 1. STAROST OTROK 5 – 8 let: Obdobje mlečnega zobovja
  Cilj terapije v obdobju mlečnega zobovja je priprava na pravilno izrast stalnih zob tako, da kasneje po končani izrasti vseh stalnih zob nadaljnje ortodontsko zdravljenje ni potrebno.
 2. STAROST OTROK 9 – 11 let: Obdobje poznega mešanega zobovja
  V tem obdobju poteka intenzivo izraščanje stalnih ličnikov in podočnikov.
 3. STAROST 12 – 18 let: Obdobje zgodnjega stalnega zobovja
  V tem obdobju se zaključuje rast otrok. Večinoma izrastejo vsi stalni zobje, razen tretjih kočnikov,do 15 leta starosti.
 4. STAROST 19 – 25 LET: Obdobje mladostnega stalnega zobovja
  Končana je telesna rast tako in mladostnik prihaja v zrelo dobo. Izrasli so vsi stalni zobje in korenine stalnih zob so izgrajene …
 5. STAROST 26 – 35 let: Obdobje funkcionalnega stalnega zobovja
  Izrasli so vsi stalni zobje, ki so že več kot 10 let v ustni votlini in tako že nekaj časa v uporabi. Na njih so že posamezne plombe.
 6. STAROST 36 – 55 let: Obdobje zrelega stalnega zobovja
  Več kot 20 let so stalni zobje že v uporabi in na njih so že vidne starostne spremembe, ki jih lahko opazimo že s prostim očesom.
 7. STAROST 56 – 70 let: Obdobje poznega stalnega zobovja
  Na posameznim mestih že močno obrabljeni zobje, nekaj jih lahko že manjka, redki so popolnoma zdravi.
 8. STAROST nad 70 let: Obdobje stalnega zobovja
  V večini primerov veliko zob že manjka, lahko je že obdobje brez zob.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha